Crna Gora od sjutra punopravna članica STO

Dodajte komentar

Crna Gora će sjutra, 29. aprila postati 154. punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije STO. Podsjećamo da je Ministarska konferencija, kao najveći organ Svjetske trgovinske organizacije, odobrila je prijem Crne Gore u Organizaciju decembra 2011. godine.

Protokol o pristupanju potpisan je 17. decembra 2011. u Ženevi.  U skladu sa preuzetom obavezom, instrument je dostavljen 30. marta 2012. godine, a Crna Gora će 29. aprila 2012. godine postati punopravna članica Organizacije.

“Ovaj događaj je jedan od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Pored prednosti koje su prepoznate od strane članica Organizacije kao što su: rješavanje sporova na konstruktivan način, sistem zasnovan na pravilima, a ne na moći, smanjeni troškovi života, veći izbor roba i usluga i njihov bolji kvalitet, rast spoljnotrgovinske razmjene, borba protiv korupcije, očekivanja su da će punopravno članstvo u Organizaciji predstavljati pozitivan signal za inostrane investitore, jer će Crna Gora biti prepoznata kao destinacija u kojoj se poštuju međunarodno prihvaćena pravila trgovine.

Iz Ministarstva ekonomije ističu da je tokom pregovora dodatno liberalizovano tržište usluga, što može biti jedan od pokretača ekonomskog razvoja, posebno ako se ima u vidu činjenica da sektor usluga danas učestvuje sa preko 2/3 u svjetskom GDP-u.

Razvoj sektora usluga je značajan ne samo sa stanovišta međunarodne trgovine, već i kao indikator ekonomskog razvoja cjelokupne privrede zemlje.

Svjetska trgovinska organizacija  predstavlja najširi forum za vođenje pregovora o liberalizaciji međunarodne trgovine u svim njenim segmentima. U cilju postizanja veće koherentnosti u vođenju globalne ekonomske politike, STO sarađuje sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, i zajedno sa njima čini osnovu savremenog multilateralnog sistema.

Svjetska trgovinska organizacija je osnovana 1995. godine.

Broj članica, kao i zemalja koje nastoje da to budu, ukazuje na značaj članstva u ovoj organizaciji. STO broji 153 članice, između kojih se obavlja oko 97 odsto svjetske trgovine robama i uslugama, pa se bez STO članstva ne može govoriti o punoj integraciji zemlje u tokove međunarodne trgovine.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *