S&P oborio rejting Fijata

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Standard i Purs (Standard & Poor’s) smanjila je Fijatu rejting zbog slabih poslovnih rezultata italijanskog proizvođača automobila u Evropi.

Agencija je danas objavila da je spustila dugoročni kreditni rejting Fijata na BB- sa BB. U Srbiji Fijat ima fabriku u Kragujevcu Fijat automobili Srbija koja idućeg mjeseca treba da počne proizvodnju modela “fijat 500L”.

Agencija za utvrđivanje kreditnog rejtinga očekuje da Fijat nastavi da trpi posljedice prevelikih kapaciteta evropske autoindustrije i posebno nedovoljne iskorišćenosti vlastitih kapaciteta.

Proizvođač kola iz Torina juče je objavio da mu je profit u prvom kvartalu više nego utrostručen, na 104 miliona evra, zahvaljujući američkom partneru Krajsleru (Chrysler), dok je u Evropi Fijat “gubio pare”.

Krajsler je objavio skoro četvorostruki rast profita u prvom tromjesečju od 473 miliona dolara, sa 116 miliona u istom periodu 2011, što je najbolji rezultat kompanije u posljednjih 13 godina.

Od januara do marta Krajslerove isporuke skočile su 39 procenata, zahvaljujući povećanoj prodaji modela “ram pik-ap”, sportskih terenaca “džip grand čiroki” i sedana srednje veličine “krajsler 200.”
Direktor Fijata Serđo Markione procijenio je da evropske fabrike automobila mogu da proizvedu za oko 20 odsto više vozila nego što posustalo tržište može da apsorbuje, što nepovoljno djeluje na profit. Markione je od EU zatražio da izradi strategiju zatvaranja fabrika, kako bi se problemi ravnomjerno raspodijelili, ali je istakao da od toga ne očekuje veći uspjeh.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *