Broj nezaposlenih u Francuskoj konstantno raste

Dodajte komentar

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj porasla je u martu na 2,88 miliona ljudi, na najviši nivo od 1999. godine, saopštilo je francusko ministarstvo rada.

Broj osoba koje traže posao porastao je za 16.600, odnosno 0,6 odsto, a mart je 11. uzastopni mesec rasta nezaposlenosti.

Prema poslednjim predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, za Francusku će 2012. biti još teža nego prethodna, preneli su francuski elektronski mediji.

Na tržištu rada Francuske, bez obzira na međunarodnu situaciju, kriza će i dalje trajati, jer privreda ne može da otvori nova radna mesta bez minimalnog rasta od 1,5 odsto.

Ionako tešku ekonomsku situaciju dodatno komplikuju i predsednički izbori jer su socijalni projekti zamrznuti u toku predizborne kampanje.

Situacija u francuskom industrijskom sektoru je zabrinjavajuća, jer je samo u automobilskom sektoru u proteklih 12 godina otpušteno 48.000 ljudi ili 18 odsto zaposlenih, a planira se opuštanje još 5.300 radnika.

Rukovodioci firmi su zabrinuti zbog političkog upliva na privredu kao što je pritisak o smanjenju javnog duga. Mere štednje za koje se zalaže desnica ili fiskalni pritisak do kojeg bi došlo u slučaju dolaska na vlast levice, nisu nimalo obećavajući za francusku industriju.

Preduzeća koja ne budu uspela da povećaju svoju proizvodnju i izvoz moraće da se prilagode merama nove političke vlasti koje nisu nimalo ružičaste za njihovu dalju sudbinu.

Broj zaposlenih u francuskoj industriji je u periodu od 2007. do 2010. smanjen za 337.000, a samo u 2011. otpušteno je 17.000 radnika, i što je još gore, prema predviđanjima, posle izbora, planira se još radikalnije otpuštanje.

Jedino su ugostiteljski, turistički, informatički i telekomunikacioni sektori uspeli da se odupru krizi i dešavanjima na političkoj sceni Francuske, u kojima se najavljuju nove investicije i otvaranje na hiljade novih radnih mesta.

Očekuje se da će u sektoru za zaštitu životne sredine i očuvanju ekosistema takođe doći do otvaranja novih radnih mesta, jer je pritisak na primenu novih vidova energije u industriji sve veći od strane EU.

Aktuelni francuski predsednik Nikola Sarkozi je, pre nego što je izabran za predsednika 2007, obećao da će smanjiti nezaposlenost na pet odsto, ali je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu prošle godina dostigla nivo od 9,2 odsto, i na putu je da premaši deset odsto.

Bankar.me / b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *