Rubini: Vrijeme za “razvod” eurozone

Ugledni ekonomista Nuriel Rubini upozorava da se kriza evrozone širi prema Francuskoj i Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, medeni mjesec, koji je uslijedio na tržištima zbog smanjenja strogosti monetarne politike Evropske centralne banke i injekcije u bankovni sistem evrozone, bio je kratak.

Od ranije je poznat njegov stav da evropske zemlje žive u disfunkcionalnom braku i treba priznati da je vrijeme za razvod. Takođe, on tvrdi da je čitava ideja evrozone izgrađena na pogrešnim temeljima i stoga neodrživa.

Rubini tvrdi da se kamatna marža za Italiju i Španiju opet povećava, da se troškovi kredita Portugalu i Španiji ne smanjuju i da se recesija širi prema Francuskoj i Njemačkoj.

To znači da će recesija ove godine biti još gora jer stroge mjere štednje, veći porezi i smanjenje državnih davanja i transfernih plaćanja ograničavaju raspoloživi dohodak i agregatnu potražnju.

On jedinu nadu za podsticanje rasta vidi u poboljšanju trgovačkog bilansa, za što je potreban znatno slabiji evro. Kao podsticaj za taj crni scenario, koji nam prijeti u 2012. godini, on vidi i to što evrozona zavisi od uvoza nafte.

Popularni “Dr. Propast” ističe činjenicu da bi Francuska za čelnika države mogla da izabere predsjednika koji se protivi fiskalnom dogovoru, Grčka stranke koje se zauzimaju za bankrot i izlazak iz evrozone, a irski glasači mogu da se usprotive fiskalnom dogovoru na referendumu.

On tvrdi i da je kristalno jasno da je Španiji i Italiji dosta mjera štednje i reformi pa su protesti nezadovoljnih građana logičan sljed događaja.

Ugledni ekonomista ističe da nas “zbog nepodsticanja rasta čeka ‘gadna’ 2012. jer će navedene neravnoteže biti još gore”. On zaključuje da će sve više zemalja evrozone morati restrukturirati dug, a neke će vremenom napustiti monetarnu uniju, prenose agencije.

Check Also

Stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o PIO, dosta nejasnoća

U Crnoj Gori danas stupa na snagu novi dopunjeni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *