Bivši islandski premijer nije kriv za slom banaka

Dodajte komentar

Bivši islandski premijer Geir Harde proglašen je krivim po samo jednoj od pet tačaka optužnice za kolaps bankarskog sistema Islanda, ali neće morati da izdražava nikakvu kaznu, saopštio je specijalni sud u Rejkjaviku.

Sud je naveo i da će platiti Hardeove troškove odbrane.

Bivši islandski premijer, koji je bio na čelu vlade od 2006. do 2009. godine, prvi je vladin funkcioner u nekoj zemlji koji je optužen zbog globalne bankarske krize.

Članovi 15-članog Landsdomura, specijalnog suda koji je osnovan čak 1905. godine kako bi sudio u slučajevima vezanim za ministre u islandskoj vladi, donijeli su presudu od 500 stranica, ali u javnosti je objavljen samo kratak siže.

Harde je izjavio da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice. Da je osuđen mogao je da dobije kaznu od dvije godine zatvora.

Prezaduženi islandski bankarski sektor bankrotirao je u oktobru 2008. godine, kada su u toku samo jedne nedjelje propale tri banke.

Harde je proglašen krivim što nije preduzeo inicijativu da obezbijedi “obuhvatnu i profesionalnu analizu finansijskog rizika sa kojim je suočena država u svjetlu finansijske krize”.

On je oslobođen optužbi za zloupotrebe, propusta da smanji bankarski sistem, propusta da se pobrine da se sredstva naconalne banke u Britaniji prebace na njenu filijalu itd.

Svjedočeći pred sudom 5. marta, Harde je rekao da ni on ni finansijska regulaciona tijela nisu bili upoznati sa pravim stanjem finansija islandskih banaka dok one nisu propale.

“Bankari nisu bili svjesni težine situacije”, rekao je Harde.

capital.ba

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *