Stigao novi „hjundai i30”

Dodajte komentar

Dugo očekivana druga generacija “hjundaija i30” juče je i zvanično predstavljena u Srbiji na regionalnoj promociji koja je okupila i novinare iz Makedonije, Crne Gore i Ukrajine.

Četiri godine bile su više nego dovoljne prvom „hjundaiju i30“ da se predstavi u kompaktnoj klasi koja dugo, dugo nije primala nove članove.

Sada je originalnom „i30“ odzvonilo i pored podatka da je 2011. imao najuspešniju godinu, odnosno da je širom Evrope samo u prvih devet meseci pronašao 115.000 kupaca!

Ni to nije bio dovoljno dobar razlog da se odloži pojavljivanje druge generacije čiji je moderan dizajn krivac za to što prvi „i30“ danas izgleda kao oldtajmer.

Kada pogledate modele dve generacije, neverovatno je poverovati da između njih postoji krvna veza. Kao i sa modelom „i40“, “Hjundai” je ponovo investirao u detalje koji direktno ne donose profit i koje ranije nisu ugrađivali.

Recimo, sedišta su komforna i sa dvostrukim šavovima, što je retkost u C segmentu. Ponovo je to znak samouverenosti korejskog proizvođača. Koža sada izgleda i miriše kao prava, a iz kokpita je proterana tvrda plastika.

Instrumenti su moderni i suptilni i skromno je reći da se u kabini „hjundaija i30“ osećamo izuzetno prijatno. Kupcima se nudi i brdo dodatne opreme poput startovanja motora na dugme, elektronske parking kočnice, ksenonska svetla, navigacija, kamera za parkiranje unazad…

Novi 1,6-litarski turbodizel motor sa 128 konjskih snaga nije eksplozivan, ali ide prilično glatko i može da se ponosi skromnom prosečnom potrošnjom i niskom emisijom štetnih gasova.  Upravljač je precizan i pruža više nego dovoljno informacija vozaču. Takođe, šestostepeni ručni menjač je standardna oprema u svim verzijama.

Osetili smo pristojnu udobnost u novom „hjundaiju i30“, a ne možemo da sakrijemo ni da su vozne karakteristike podignute na viši nivo.

Bazni “hjundai i30” pokreće 1,4-litarski atmosferski benzinski motor sa 99 KS, a u ponudi je i moderniji turbobenzinac 1.6 GDI sa 135 konjskih snaga.

Što se dizel motora tiče, ponudu otvara 1.4 CRDI sa 90 KS, koji uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem troši 5,3 litra na 100 pređenih kilometara.

Još je štedljiviji 1.6 CRDI sa 110 KS, koji prema fabričkim podacima na 100 km guta samo 4,8 litara. Cena druge generacije “hjundaija i30” za srpsko tržište još nije poznata, a trebalo bi da bude formirana najkasnije do kraja meseca.

blic.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *