Štednja najveći prioritet za Španiju

Dodajte komentar

Talas nove serije dužničke krize uskoro bi mogao da zahvati Španiju. Prvi put ove godine Madrid za desetogodišnji državni dug mora da plati šest odsto kamate što je za ekonomiste znak upozorenja.

Jedna kineska poslovica glasi: „Neće muva na jaje koje nije napuklo“. Za špekulante, Španija nudi najviše pukotina. Jedan od problema jeste i budžetski deficit koji je prošle godine dostigao 8,5 procenata bruto društvenog proizvoda.

Vlada u Madridu ove godine deficit mora da smanji na 5,3 odsto – inače stižu kritike iz Brisela. Dakle, štednja je najveći prioritet i to u vreme kada španskoj privredi ne cvetaju ruže. Kristijan Šulc iz Berenberg banke smatra da postoji opasnost da prevelika štednja može da dovede do veće recesije.

 – Španci i dalje pate zbog krize koja je pogodila sektor prodaje nekretnina koje su dostigle astronomske cene. Nezaposlenost je porasla zbog kraha građevinskog sektora.

Španija u EU ima najveći broj nezaposlenih, čak 23 odsto

Španske banke su za vreme građevinskog buma davale kredite koji sada ne mogu da budu vraćeni. Procenjuje se da je reč o 150 milijardi evra i da će ta suma biti još veća.

Na finansijskom tržištu vlada zabrinutost da za španske državne obveznice neće biti kupaca ukoliko bankarski sektor doživi kolaps. Jirgen Donges, eminentni profesor za privredu na Univerzitetu u Kelnu kaže da do toga ipak ne bi trebalo da dođe jer velike banke nemaju problema već štedionice, dakle banke koje isključivo rade sa građanima.

– Postoji jedna vrsta nacionalnog fonda koji bi trebao dovesti do rekapitaizacije. Međutim, postavlja se pitanje: da li je to dovoljno i da li vlada mora da izdvoji dodatna sredstva.

– Ukoliko vlada u Madridu to ne bude u stanju, onda može da posegne za fleksibilnim kreditnim linijama – kaže Kristijan Šulc i objašnjava kojim:

 – Ukoliko Španija na aukciji ne pronađe dovoljan broj kupaca državnih obveznica, onda može da se obrati Evropskom fondu za finansijsku stabilnost (EFSF) ili kasnije, dugoročno, Evropskom mehanizmu za stabilnost (ESM) koji će Španiji garantovati da će dobiti kredite po povoljnim kamatama“.

Španiji nije potrebna pomoć?

Šulc smatra da je to, s obzirom na trenutna previranja na finansijskom tržištu, sasvim realan scenario. Jirgen Donges kaže da Španiji nije potrebna pomoć sa strane i da ona može sama da reši svoj problem. On smatra da se Španija razlikuje od Italije jer ima apsolutnu većinsku vladu.

 – Ne poznajem neki drugi slučaj u kojem je izabrana vlada za samo 100 dana dovela do temeljnih reformi.

Privredni ekspert iz Kelna veoma dobro poznaje i nacionalni ponos Španaca.

– Špancima smeta kada im kažete da će dovesti do propasti evra.

Oni bi radije bili deo rešenja i da za Evropu ostanu „pouzdan partner“.

kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *