Novčić od jednog centa iz 1792. prodan za 1,15 mil. dolara

Dodajte komentar

Aukcija održana prošle sedmice u aukcijskoj kući Heritage u predgrađu Chicaga pokazala je da novčić od 1 centa može vrijediti čak 1,15 miliona dolara, ako je iskovan 1792. godine.

Grupa neimenovanih investitora kupila je skupocjeni cent preko svog predstavnika Kevina Liptona iz Kalifornije na aukciji održanoj u četvrtak naveče u kongresnom centru Schaumburg, prenijeli su američki mediji, prenosi Novi list.

Novčić je od bakra koji omata jezgru izlivenu od srebra, kako bi kovanica bila teža. Na jednoj strani novčića je simbol Amerike, Miss Liberty – statua slobode, okružena natpisom: »Sloboda majka nauke i industrije«. Na drugoj strani je otisnut natpis« Sjedinjene Američke Države – jedan cent«.

Direktor aukcijske kuće Heritage Todd Imhof rekao je da 200 godina nakon što je iskovana ta serija novčića, na svijetu postoji samo 14 poznatih primjeraka. Prodana kovanica nikad nije bila u opticaju zbog čega je u vrlo dobrom stanju, dodao je Imhof.Isti takav novčić od 1 centa iz 1792. godine posljednji je put prodan na javnoj aukciji 1974. za 105.000 dolara.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *