Centralna banka Brazila snizila kamatnu stopu na devet odsto

Dodajte komentar

Centralna banka Brazila snizila je ključnu kamatnu stopu blizu rekordnog minimuma, navodeći da su rizici od rasta inflacije “ograničeni”.

Osnovna kamatna stopa snižena je na devet odsto, sa prošlomjesečnih 9,75 odsto, a najnovije sniženje šesto je u posljednjih osam mjeseci, prenijela je u četvrtak američka novinska agencija Asošiejtid pres (AP).

Kamatne stope su smanjene u vrijeme kada je brazilska vlada zatražila od banaka da snize stope kao vid podsticaja posustaloj privredi, koja je počela da osjeća posljedice globalne finansijske krize.

Do sada su tri privatne i dvije državne banke snizile kamatne stope.

Nova stopa najniža je od perioda jun 2009. – jul 2010, kada je iznosila 8,75 odsto.

“Ovo bi mogao da bude kraj cikulsa smanjenja kamatne stopu koji je započet u avgustu, kada je stopa iznosila 12,5 odsto. Kamate bi mogle da miruju neko vrijeme”, ocijenio je glavni ekonomista privatnog kreditora “Banko J. Safra” Karlos Kaval.

Vlada, tržišta i analitičari očekivali su da će banka smanjiti stopu, s obzirom da inflacija u najvećoj latinoameričkoj privredi slabi.

Banka je prošlog avgusta počela da spušta kamatnu stopu, nakon serije njenog podizanja u cilju ograničenja inflacije, ali je stopa i dalje među najvišim u svijetu.

To izaziva masovni priliv kapitala koji, zatim, dovodi do apresijacije brazilske valute, reala, kao i do smanjenja konkurentnosti domaće industrije.

Inflacija je prošle godine u Brazilu dostigla 6,5 odsto, što je gornja granica zvaničnog cilja, ali je smanjena u prvim ovogodišnjim mjesecima, što znači da bi do kraja godine mogla da se spusti blizu srednjeg cilja od 4,5 odsto.

Budući da je inflacija sada pod kontrolom, administracija brazilske predsjednice Dilme Rusef želi da se usredsredi na podsticanje privrednog rasta, koji je prošle godine usporio na 2,7 sa 7,5 odsto iz 2010.

Brazil, peta po veličini zemlja u svijetu, po površini (8,5 miliona kvadratnih kilometara) i broju stanovnika (blizu 200 miliona) bilježi posljednje dvije decenije visoke stope rasta.

Nominalni ukupan domaći proizvod (BDP) Brazila je u 2011. procijenjen na 2,493 biliona američkih dolara po čemu je ta zemlja bila na šestom mjestu u svijetu.

Mjereno paritetom kupovne moći (tržišnim cijenama), brazilski BDP je procijenjen da vrijedi 2,294 biliona i bio je prošle godine sedmi po veličini u svijetu.

Brazil, zajedno sa Rusijom, Indijom, Narodnom Republikom Kinom i Južnom Afrikom čini grupaciju BRIKS, velikih i mnogoljudnih privreda koje se brzo razvijaju.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *