Vlada se priprema za rad u KAP-u poslije CEAK-a

Dodajte komentar

Vlada neće nastaviti da subvencioniše struju za Kombinat aluminijuma dok je pod upravom ruskog CEAK-a, saopštili su iz biroa za odnose s javnošću i pojasnili da je to definisano Ugovorom o poravnanju.

– Nakon isteka dogovorenih subvencija za električnu energiju CEAK-u, na osnovu ugovora o poravnanju nema mogućnosti za njihov nastavak – saopštili su iz Vlade i dodali da pravni savjetnik Savjeta za privatizaciju trenutno radi na preuzimanju akcija ruskog CEAK po osnovu odredbi definisanih ugovorom.

– Riječ je o pravnom postupku čija se procedura i dinamika moraju ispoštovati i Vlada će ispuniti sve ugovorne i zakonske obaveze u tom procesu. Podsjećamo, Skupština je zadužila Vladu da, u skladu sa zakonom, na najefikasniji način raskine saradnju sa CEAK-om, i preuzme većinsko vlasništvo u KAP-u, uz sve rizike koji iz toga proizlaze – navodi se u saopštenju.

Uporedo sa ovim procesom, navode, Vlada pregovara sa bankama o načinu otplate dugova kompanije.

– Nakon preuzimanja akcija CEAK-a, novi menadžment će imati zadatak da, između ostalog, relaksira KAP postojećih dugova. Vlada radi aktivno, i razgovara sa svim povjeriocima o pretvaranju dugova u akcijski kapital – kazali su iz vladinog biroa i istakli da traže najpovoljnije rješenje za pitanje koje najviše opterećuje KAP, snabdijevanje električnom energijom.

– Skupštinski zaključci su u tom dijelu vrlo precizni i zahtijevaju da se budućem partneru ponudi osnova za izgradnju energetskih kapaciteta koji će biti u funkciji aluminijumske proizvodnje, uključujući i pokretanje prerade glinice i prerađivačkih kapaciteta – pojasnili su iz Vlade.

Oni su istakli da je cilj izvršne vlasti da, nakon raskida saradnje sa ruskim CEAK-om, dogovore modalitete za uredno snabdijevanje KAP-a strujom, u periodu od preuzimanja akcija ruskog CEAK-a do pronalaženja novog partnera i, što je još važnije za sudbinu kompanije, do obezbjeđivanja dugoročno stabilnog izvora energije za KAP.

Ministar finansija Milorad Katnić najavio je u ponjedeljak da će Vlada u narednom periodu nastaviti da plaća subvencije za struju KAP-u, jer fabrika ne može da posluje po tržišnim cijenama električne energije. Vlada je u poslednje četiri godine platila 60 miliona subvencija CEAK-u, sa kojim zvanično pokušava da raskine partnerstvo od februara. Rusi, međutim, nemaju namjeru da izađu iz KAP-a, i ne pristaju da odu po cijeni manjoj od 200 miliona, koliko tvrde da su od 2005. godine uložili u fabriku.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *