Profit Njujork tajmsa veći 7 odsto

Dodajte komentar

Njujork tajms u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvario rast profita od 7 odsto zahvaljujući prodaji regionalnih novina i udela u sportskog grupaciji Nju Ingland. Kompanija, u čijem su vlasništvu “Boston gloub”, “Internešnel herald tribjun” i sajt About.com, pored glavnog lista “Njujork tajms”, navela je da je u prvom kvartalu 2012. ostvarila neto profit od 42,1 miliona dolara, ili 28 centi po akciji, u odnosu na 5,4 miliona ili četiri centa po akciji iz istog perioda lane, prenela je agencija AFP.

Gotovo 70 odsto profita ostvareno je januarskom prodajom grupacije “Ridžnal media grup”, koju čini 16 listova i koja je donela 140 miliona dolara gotovine.

Ukupni prihodi su u prvom kvartalu smanjeni za 0,3 odsto na 499,4 miliona dolara, pod pritiskom pada prihoda od 23,1 odsto u internet poslovanju grupacije “Abaut”.

“Tajmsova” filijala “Njuz media grup” ostvarila je rast prihoda od 1,3 odsto. 

Prihodi od reklama su, sa druge strane, smanjeni za 8,1 odsto. Kao i ostali američki listovi, “Njujork tajms” je suočen sa padom prihoda od reklama u štampanom izdanju, kao i padom prodaje, budući da se čitaoci okreću besplatnim novinama na interentu.

“Tajms” je u martu 2011. počeo da naplaćuje pun pristup svom sajtu NYTimes.com, a u oktobru je lansirao internet stranicu “Boston glouba”, koja je dostupna isključivo pretplatnicima.

Predsednik i izvršni direktor kompanije Artur Sulcberger napomenuo je da se digitalna strategija “Tajmsa”, koji je proširio svoju bazu korisnika, isplatila. On je naveo da broj korisnika pretplaćenih na neki od digitalnih paketa kompanije od 18. marta iznosi oko 472.000.

“To je još jedna potvrda ispravnosti naše digitalne strategije. Naši čitaoci su prihvatili digitalnu pretplatu i očekujemo da ćemo nastaviti uspešno da poslujemo u našoj drugoj godini digitalne pretplate”, poručio je Sulcberger.

Investitori su pozdravili kvartalne rezultate, a vrednost akcija kompanije na njujorškoj berzi skočila je za 5,4 odsto na 6,44 dolara.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *