Makroekonomski podaci pokolebali ulagače na Wall Streetu

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija pale drugi dan zaredom jer su ulagače pokolebale naznake usporavanja rasta američke privrede i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 68 bodova, ili 0,53 odsto, na 12.964 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,59 odsto, na 1.376 bodova, a Nasdaq indeks 0,79 odsto, na 3.007 bodova.

Ulagače su juče ponajviše zabrinuli slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošle nedjelje za samo 2.000, na 386.000, što pokazuje da se rast zaposlenosti usporava.

Drugi izvještaji pokazali su da je u središnje dijelu SAD-a u aprilu oštro pala industrijska aktivnost, dok je u martu prodaja kuća u SAD-u pala drugi mjesec zaredom. Svi ti podaci ukazuju na usporavanje rasta američke privrede u prvom ovogodišnjem tromjesečju na otprilike 2,5 odsto, nakon što je u posljednjem lanjskom kvartalu bruto domaći proizvod ojačao 3 odsto.

Zbog toga su se pod pritiskom našle akcije kompanija, čije poslovanje uveliko zavisi o kretanjima u privredi. Tako su cijene akcija Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminijuma, i hemijskog diva DuPonta pale više od 1 odsto.

Samo su tri od 30 akcija koje čine Dow Jones indeks juče dobile na vrijednosti. I finansijski se sektor našao pod pritiskom, premda su Bank of America i Morgan Stanley izvijestili o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo. Akcija Morgan Stanleya poskupila je više od 2 odsto, dok je cijena Bank of America pala više od 1,5 odsto.

“Uprkos dobrim zaradama kompanija, cijene akcija padaju jer ulagače počinju zabrinjavati podaci koji pokazuju da privreda gubi na zamahu, što otvara pitanje radi li se o blagom usporavanju rasta ili nečem dramatičnijem”, kaže Quincy Krosby, strateg u kompaniji Prudential Financial.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto, na 5.744 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 0,90 odsto, na 6.671 bod, a pariški CAC 2,05 odsto, na 3.174 boda.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *