CBCG objavljuje spisak najvećih dužnika

Crnogorska Vlada usvojila je danas Prijedlog Zakona o dopuni zakona o platnom prometu u zemlji, što će omogućiti objavljivanje imena pravnih lica, odnosno preduzetnika čiji su računi blokirani.

Predloženim izmjenama propisano je da Centralna banka Crne Gore CBCG objavljuje imena pravnih lica, odnosno preduzetnika čiji su računi u blokadi duže od 30 dana i čiji iznos blokiranih sredstava prelazi 10.000 eura.

“Lista će biti objavljivana na internet stranici CBCG jednom mjesečno, i to prvog radnog dana u mjesecu, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu“, šredviđeno je izmjenama Zakona.

Radi uspostavljanja pune nepristrasnosti objavljivanja, lista će biti kreirana po azbučnom redu naziva privrednih subjekata.

Iz Ministarstva finansija je objašnjeno da je ova izmjena Zakona izvršena u cilju da se da doprinos prevazilaženju problema nelikvidnosti i insolventnosti privrednih subjekata, a samim tim i unapređenju poslovnog ambijenta.

“Inicijativa za izmjenu zakonske regulative u ovom segmentu potekla je iz privatnog sektora, a na istu je blagovremeno odgovorio Savjet za regulatornu reformu i unapređenje poslovnog ambijenta formirajući, u oktobru 2011. godine, radnu grupu sa zadatkom da pripremi izmjenu i dopunu regulative u cilju omogućavanja objavljivanja podataka o privrednim subjektima čiji su računi blokirani“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

CdM.me

Check Also

Revolucija u bankarstvu: Četiri ključna trenda za 2022.

Tokom većeg dela 21. vijeka, rukovodioci banaka su bili upozoreni na prijetnju koju predstavljaju fintech …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *