“Audi” preuzima “Dukati”

Najprofitabilniji proizvođač motocikala na svetu, italijanski “Dukati” prelazi u vlasništvo “Audija” za oko 860 miliona evra.

Investicioni fond koji kotroliše kompaniju “Dukati” potvrdio je da je postignut dogovor o prodaji poznatog italijanskog proizvođača motocikla nemačkoj autokompaniji “Audi” za oko 860 miliona evra, čija je matična firma “Folksvagen” (VW), najveći proizvođač kola u Evropi, prenela je agencija Ansa.

Italijanski mediji ističu da su “Audi” i njegova matična grupacija VW postogli dogovor o kupovini “Dukatija” sa sedištem u Bolonji od sadasnjeg vlasnika, investicionog fonda “Investindustrija” koji kontroliše kompaniju od 2006, sa oko 70 procenata.

“Dukati” je poznat u svetu kao premijum brend među proizvođačima motocikla, koji ima dugu tradiciju izrade sportskih dvotočkaša, izjavio je predsednik “Audija” Rupert Štadler.

Kompaniju za izradu motocikla najviših karakteristika, sa snažnim motorima i laganom konstrukcijom, osnovali su Adriano i Marčelo Dukato u Bolonji 1926. godine. U pocetku, firma se bavila izradiom delova za radio aparate i nije ulazile u poslove sa motociklima do 1949, a danas je najpfrofitabilniji proizvođač dvotočkaša, od snažnih motora do superbicikla.

“Dukati”, koji zapošljava 1.100 radnika, lane je prodao 42.000 motocikla i ostvario prihod od oko 480 miliona evra.

Dogovor o kupovini italijanske firme biće završe uskoro, nakon što se dobije saglasnost nadležnih organa.

Kupovinom “Dukatija”, koju je odborio odbor direktora “Folksvagena”, nemački auto-gigant će pod svojim okriljem imati 11 robnih marki, od proizvodnje motocikla sa motorom od 195 konjskih snaga, do 50-tonskih kamiona.

VW je prošle sedmice povećao udeo u velikom proizvođaču kamiona MAN na 73 odsto, sa 56 procenata akcija.

Cilj VW-a, sa prihodom od 159 milijardi evra minule godine, jeste da pretekne najevće proizvođače kola na svetu kao što su “Dženeral motors” (GM) i “Tojota” i da postane lider globalne autoindustrije.

MTS Mondo

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *