Vlada i Skupšina potrošili skoro dva miliona eura na reklamiranje

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore i njeni organi, kao i Skupština Crne Gore potrošili su 1.830.344,83 eura na angažovanje medija, agencija za odnose sa javnošću, agencija za istraživanje javnog mnjenja i produkcijskih kuća za reklamiranje u 2011. godini, rezultati su istraživanja koje je sproveo Centar za građansko obrazovanje CGO, a u okviru projekta “Koliko i kome poreski obveznici u Crnoj Gori plaćaju reklamiranje”.

Istraživanje je sprovedeno od kraja januara do kraja marta ove godine.

“Od ukupne sume Skupština je utrošila 79.461,18 eura, a izvršni organi 1.750.883,65 eura. Među organima izvršne vlasti, najviše sredstava utrošilo je Ministarstvo turizma i održivog razvoja 1.235.789,73 eura, a najmanje Uprava za javne nabavke 200 eura”, saopštio je rezultate istraživanja PR CGO-a Damir Nikočević.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma potrošilo je najviše novca na reklamiranje, i to 1.235.790 eura, potom Ministarstvo kulture 69.614 eura, a najmanje novca je izdvojilo Ministarsvo prosvjete i sporta – 2.100 eura.

“Interesantno je da pojedina ministarstva (Ministarstvo pravde, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za informaciono društvo) i ostali državni organi nijesu imali troškova na osnovu našeg Zahtjeva za slobodan pristup informacijama, te faktura i ugovora koji su nam dostavljeni”, istakao je Nikočević.

Kada su u pitanju ostali državni organi Uprava za nekretnine je za reklame izdvojila 50.921 euro, od čega je 10.000 za reklamiranje na Radio-televiziju Crne Gore. Drastično manje je za te svrhe novac je izdvojila Uprava za javne nabavke, svega 200 eura.

Ministarstva za reklama najviše koriste medijski prostor nezavisne televizije Montena, pa je u protekloj godina ova televizija dobila za reklamiranje  19.720 eura, a odmah iza nje je radio Antena M koji je “zaradio” 14.112 eura. Od ministarstava televizija Vijesti je za reklame dobila 7.000 eura, Atlas 4.404 eura, IN 3.170, Pink 2.000, a RTCG 1.211 eura.

“Ministarstvo turizma i održivog razvoja je tokom 2011. uplatilo 500.000 eura globalnoj TV stanici CNN u okviru kampanje čiji je cilj bio turistička promocija države Crne Gore. U istu svrhu uplaćen je novac agenciji OMD MEDIA iz Beograda – 580.000 eura koja je bila zadužena za turistički marketing na regionalnim televizijama. Međutim, CGO nije dobio specifikaciju medija ili drugih davalaca usluga kojima je ovaj novac bio dalje distribuiran, tako da nije poznato na što se tačno odnosi”, naglasio je Nikočević.
Ostali državni organi najviše su se reklamirali na televiziji IN, koja je od toga prihodovala 21.184 eura, RTCG je zaradila 14.087, a najmanji profit je imao radio Jadran, svega 117 eura.

Među štampanim medijima najviše novca od reklama dobila je Pobjeda, tj. 128.248 eura od ministarstava  61.121 eura od drugih državnih organa, nezavisni dnevnik Vijesti je prihodovao 9.918 eura od ministarstava i 5.824 od ostalih državnih organa , a Dan 7.419, odnosno 2.252 eura.

Reklamni prostor u novinama najviše je koristilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, zatim Ministarstvo odbrane, a najmanje novca za rekla je izdvojilo Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija.

“Specifični cilj projekta “Koliko i kome poreski obveznici u Crnoj Gori plaćaju reklamiranje” je ukazivanje na odnose koje vladine institucije i Skupšina Crne Gore imaju prema medijima u Crnoj Gori kroz davanja prema istima na osnovu ugovorenih usluga”, kazala je koordinatorka programa Ana Vujošević.

CGO preporučuje da ovakvi podaci, odnosno troškovi koji se odnose na marketinške usluge budu javno dostupni na sajtovima svih institucija.

Takođe, predlažu i da se zakonski utvrdi način oglašavanja državnih organa kroz medijsko zakonodavstvo, a da ministarstva ažurnije djeluju po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *