EK: U 2011. godini rast BDP-a Crne Gore 2,7 odsto

Dodajte komentar

Evropska komisija sopštila je da je rast bruto društvenog proizvoda u Crnoj Gori za 2011.godinu iznosio 2,7 odsto.

Evropska komisija je u najnovijoj ekonomskoj analizi ocijenila da je posustalost rasta BDP na Zapadnom Balkanu, u Turskoj i na Islandu “odraz slabljenja svjetske situacije i mogućnosti u Evropskoj uniji” za privredni rast i spoljnu trgovinu.

Rast je bio umjereniji, i to u nekim zemljama vidno, te je otud veoma slabo mogao pomoći smanjenju veoma visoke nezaposlenosti u zemljama-kandidatima za EU, piše Komisija. Komisija primjećuje da je posustao izvoz Srbije što je do sada bio bitan činilac njenog ekonomskog stanja.

U Srbiji je prošle godine BDP porastao za 1,6 odsto, u Hrvatskoj je bio na nuli poslije dvije godine recesije i pada, u BiH 2,4 odsto, Crnoj Gori 2,7 odsto, Albaniji tri odsto, Makedoniji 3,2 odsto, dok za Kosovo nije bilo podataka. Rast BDP Turske, iako smanjen, dostigao je 8,5 odsto, a Islanda 3,1 odsto.

U ekonomskoj analizi Evropske komisije za prvi kvartal 2012. navodi se da je veoma visoki tekući platni deficit Crne Gore prošle godine smanjen na 19 odsto BDP, u Hrvatskoj je sveden na svega jedan odsto, a bez većih promjena je u Makedoniji i na Kosovu. Ali je deficit platnog bilansa je osjetno bio veći u Srbiji, Albaniji i BIH.

seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *