Dobit Yahoo-a porasla 28% na 286 mil. dolara

Dodajte komentar

Internetska kompanija koja se našla u problemima, Yahoo, ostvarila je porast dobiti od 28 posto u prva tri mjeseca ove godine. Neto dobit iznosila je 286 miliona dolara, uz prihode od oko 1,08 milijardi, javlja BBC. Yahoo ima 700 miliona korisnika, ali ne uspijeva održati korak s Googleom na području pretraživanja, dok su korisnike webmail usluga preuzele društvene mreže poput Facebooka i Twittera.

Cijena dionica kompanije u New Yorku porasla je 2% na 15,32 dolara po dionici nakon objave poslovnih rezultata.

Uprkos pozitivnom rezultatu, Clayton Moran, analitičar u Benchmark CO-u je izjavio: “Yahoo i dalje ima problema u privlačenju oglašivača na internetu. Ulagače zanima kako će Thompson preokrenuti taj trend i uglavnom su skeptični da će mu to uspjeti.”

Scott Thompson, bivši predsjednik PayPala, je preuzeo mjesto izvršnog direktora u januaru.

Početkom aprila su iz kompanije najavili da planiraju otpustiti 2.000 ljudi, oko 14% od ukupnog broja zaposlenih. Na taj način Yahoo planira uštedjeti 375 miliona dolara godišnje. No, otpremnine će ih stajati između 125 i 145 miliona dolara.

To je šesti val otpuštanja u Yahoo-u u protekle četiri godine, i dovodi ukupan broj otpuštenih radnika na 6.000. Dobit firme je u prošloj godini iznosila 1 milijardu dolara, u poređenju s 1,2 milijarde godinu dana ranije.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *