Do kraja godine može se očekivati još jedan rebalans budžeta

Dodajte komentar

Do kraja  godine može se očekivati još jedan rebalans,ukoliko se aktiviraju garancije za Kombinat aluminijuma,kazao je pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić u emisiji MBB Televizije Montena.

„Moguće je da će da bude još jedan rebalans.Sa rashodne strane penzije i socijala su pod kontrolom i u okviru plana.Sa stanovišta prihoda očekujemo samo dobre vijesti.Glavna stvar koja može uzrokovati još jedan rebalans je novo aktiviranje garancija za KAP“, kazao je Pavličić.

On tvrdi da dva rebalansa u godini,posebno u  kriznim vremenima nijesu neuobičajna za ekonomije pod uslovom da se obezbijede realne  javne finasije.

„Nije bitno koliko imamo rebalansa,iako on nije dobar pokazatelj javnih finansija.Bitno je da javne finansije imaju kontinuitet,da su realne i da izmirujemo svoje obaveze.Ja sam da uradimo još dva rebalansa samo da imamo realne javne  finansije“, poručio je Pavličić.

Vlada bi rebalans budžeta trebalo da usvoji na sjednici narednog četvrtka.

Govoreći o izdavanju garancija KAP-u Pavličić je kazao da ta odluka Vlade 2009 nije imala alternativu sem gašenja preduzeća.

„Lako je 2012 govoriti šta je trebalo uraditi 2009 sa KAP-om.Nijesmo mogli predvidjeti krizu i pad cijene aluminijuma. Ali šta bi bilo da je bilo suprotno,da je cijena aluminijuma porasla, a da smo ugasili KAP.Danas bi javnost optužila Vladu da je ugasila najveće preduzeće,poslala radnike kući jer nije 2009 htjela da da garancije koje bi joj se 2012 vratile“,kazao je Pavličić.

izvor: Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *