CBCG: Nema zahtjeva za uključivanje u klirinški način plaćanja

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore CBCG je opredijeljena za uspostavljanje efikasnijeg platnog prometa sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, koji bi rezultirao u manjim troškovima za sve njene učesnike. Međutim, ponovna aktualizacija ovog pitanja nije doprinjela promjeni stava crnogorskih banaka, tako da do danas  nije dostavljena ni jedna pismena inicijativa Centralnoj banci za uključivanje u klirinški način plaćanja.

S obzirom na to da klirinški sistem nije zaživio, početkom marta prošle godine, ovo pitanje je ponovo aktualizovano i dogovoreno je da se pokrenu aktivnosti na animiranju crnogorskih banaka za uključivanje u ovaj sistem.

“Polazeći, upravo, od ovog dogovora i realne potrebe za uspostavljanjem efikasnijeg i jeftinijeg platnog prometa između subjekata iz ove tri države, u organizaciji Centralne banke Crne Gore u junu prošle godine, sa bankama je održana stručna rasprava i izvršena prezentacija projekta, gdje su prisustvovali i predstavnici Narodne banke Srbije“, saopšteno je iz CBCG.

Ističe se da je svim crnogorskim bankama dostavljen pismeni zahtjev i kompletna dokumentacija sa procedurom uključivanja u kliring, sa molbom da se izjasne o potrebi korišćenja novog sistema plaćanja.

“Kako smo u poslednje vrijeme svjedoci da se predstavnici nekih banaka u pojedinim sredstvima javnog informisanja izjašnjavaju o neophodnosti korišćenja kliringa od strane njihovih banka, Centralna banka ovom prilikom preporučuje bankama u Crnoj Gori da pristupe priključivanju u ovaj sistem plaćanja i da prethodno zaključe ugovor sa Centralnom bankom Crne Gore, kako je to predviđeno propisima“, navode iz CBCG.

Centralna banka Crne Gore ne raspolaže sa egzaktnim podacima o visini troškova kod obavljanja platnog prometa sa inostranstvom na standardni način, korišćenjem swift tehnologije, i putem kliringa, ali je skoro izvjesno da kliring obezbijeđuje efikasniji način plaćanja i da su neposredni troškovi manji.

“Značajno je napomenuti da centralne banke učesnice u ovom sistemu kod obavljanja ovih poslova ne naplaćuju nikakvu nadoknadu za svoje usluge“, zaključuju u CBCG.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *