Appleove dionice gube na privlačnosti

Dodajte komentar

Meteorski rast cijena dionica koji je vinuo Apple u najvrjedniju svjetsku kompaniju pokazuje znakove popuštanja, koji prijete da bi mogli povući cijelo tržište za sobom.

Appleove dionice potonule su 4,1% u ponedjeljak, i to je bio peti uzastopni dan da im je cijena pala, što je povećalo zabrinutost da bi proizvođač iPada i iPhonea mogao doživjeti i veći pad.

Apple je sada pao 9,9% sa svog vrhunca od 664 dolara 10. aprila, jako blizu padu od 10% koji tržište zove “korekcijom.” U ponedjeljak je Applle pao 25,10 dolara na 580,13 dolara na kraju trgovanja na Nasdaqu, piše Wall Street Journal.

U proteklih pet dana je Apple izgubio više od 50 milijardi dolara u tržišnoj kapitalizaciji. To je više od ukupne tržišne kapitalizacije Hewlett-Packarda koja iznosi oko 48 milijardi dolara.

“Pokazuju nam kakav bi život mogao biti kada kompanije kao što je Apple posrnu, to je nešto o čemu svakako trebamo razmišljati”, rekao je Phil Orlando, glavni strateg Federated Investors Inca.Ovaj je pad pokazao koliko je Apple postao velik i uticajan. Cijena dionice je ove godine skočila za 43 posto i u jednom trenutku prošle sedmice podigla tržišnu vrijednost kompanije iznad 600 milijardi dolara. Nakon jučerašnjeg pada tržišna je vrijednost pala na 541 milijardu dolara. Još važnije, Apple je najveća dionica u Nasdaqovom Composite indeksu i Standard & Poor's-ovom 500-berzanskom indeksu. Ako Apple pada, padaju i ti indeksi.

U proteklih nekoliko mjeseci je njihova zavisnost bila pozitivna. Apple je sa 120 bodova pridonio ovogodišnjem rastu Nasdaq Composite od 383 boda, prema podacima Birinyi Associatesa. Nasdaqov rast od 15% je premašio 5,8-postotni rast Dow Jones Industrial Averagea, u čijem sastavu nema Applea. S&P 500 je porastao 8,9%.

Apple, kojim se ionako puno trguje, je zabilježio povećanu aktivnost u nedavnom padu, što ukazuje da je došlo do rasprodaje. Mnogi analitičari i brokeri pokušavaju shvatiti Appleov nagli pad, s obzirom na relativno pozitivno okruženje na tržištu. Neki spominju nagađanja da se Apple sprema na tržište pustiti jeftiniju verziju iPada; drugi kao razlog navode presnažan rast cijena dionice.

Pad, koji se ubrzao u ponedjeljak, je intenzivirao raspravu o tome je li Apple na početku još snažnijeg pada. Nedavni gubici su posebno primjetni zato što cijene većine drugih dionica rastu. U ponedjeljak su 24 od 30 Dowovih sastavnica zabilježile rast.

“Puno ljudi počinje postavljati opravdana pitanja o Appleu”, rekao je Michael Farr, predsjednik Farr, Miller & Washingtona. “To je jako dobra kompanija, ali cijena dionice im je rijetko padala.”

Porparol Applea Steve Dowling je odbio komentarisati promjene u cijeni dionice.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *