Vlada odobrila povećanje osnovnog kapitala Novog duvanskog kombinata

Dodajte komentar

Akcijski kapital Novog duvanskog kombinata, koji treba da bude izgrađen u Agroindustrijskoj zoni na Tuškom putu,  povećan je sa 5,082 na 6, 81 milion eura na osnovu uloga Glavnog grada u iznosu od 1,73 miliona eura.

Odluku o povećanju akcijskog kapitala donijela je Vlada na sjednici u četvrtak.

Ulog u kapital

–  Vlada koja je vlasnik Novog duvanskog kombinata, na sjednici u četvrtak, odobrila je novoosnovanom preduzeću da poveća akcijski kapital po osnovu dodatnog nenovačanog uloga Glavnog grada u iznosu 1,73 miliona eura. Donijeta je i odluka o pretvaranju tog uloga u 1,73 miliona akcija pojedinačne nominalne vrijednosti od po jednog eura i o njihovoj emisiji – navodi se u dokumentima koje je nakon sjednice objavila Vlada.

Novi duvanski kombinat bi, kako je protekle sedmice za Pobjedu najavio ministar poljoprivrede I ruralnog ratzvoja Tarzan Milošević, trebalo da bude izgrađen do kraja ove godine.

Nenovčani ulog Glavnog grada odnosi se na zemljište i naknadu za komunlno opremanje građevinskog zemljišta na lokaciji na kojoj će se graditi Novi DKP.

Direkcija za imovinu je krajem prošle godine procijenila da zemljište na kome treba da bude podignuta nova fabrika vrijedi 70,47 eura po kvadratu što za ukupnu površinu od 24.602 metara kvadratnih odgovara ulogu Glavnog grada.

Naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta utvrdiće se, kako se navodi u dokumentima, nakon izrade idejnog, odnosno glavnog projekta.

Da Glavni grad postane akcionar ovog preduzeća odlučila je Skupština GG 1.decembra prošle godine. Ta Odluka je izmijenjena 13.marta ove godine, jer je prethodno nije prihvatila Vladina komosija za ekonomsku politiku, zbog neadekvatnmog obračuna komunalija.

Novi duvanski kombinat osnovan je odlukom Vlade 3. novembra 2011 godine, kao stoprocentno vlasništvo države. Novčani ulog Vlade u osnovnom kapitalu je 25 hiljada eura, koje je uplatilo Ministarstvo poljoprivrede, a nenovčani ulog je 5, 057 miliona eura, nastao prenošenjem imovine DKP u stečaju na Vladu.

Osnivačka emisija akcija kod Komisije za hartije od vrijednosti i Centralnog registra Privrednog suda evidentirana je 18 novembra 2011. što predstavlja početak rada, a osnovna djelatnost biće otkup, proizvodnja i promet duvana i duvanskih proizvoda.

U periodu od osnivanja, zaključno sa 31.12.2011. godine,Noviduvanski kombinat nije imao prihoda u poslovanju. Troškovi od 6.787 eura, navodi se u izvještaju, predstavljaju zarade i naknade menadžmenta i odbora direktora.

Tehnoekonomski inžinjering

Komisija za izbor najpovoljnije ponude za izradu idejnog rješenja I glavnog projekta izabrala je firmu Tehnoekonomski inžinjering.

U izvještaju o dosadašnjem poslovanju NDKP, koji je sačinio Odbor direktora I koji je usvojila Vlada, navodi se da je ta projektantska firma dala najprihvatljiviju ponudu vezano za kvalitet rješenja, rokove i naknadu za taj posao.

Navodi se da je GG urbanističko tehničke uslove dali 7.decembra prošle godine, ali da oni nijesu omogućili početak projektovanja fabrike shodno potrebnoj tehnologiji I prosecu rada.

,,Uslovi su dopunjeni 30.decembra  2011., te dobijena ukupna bruto površina zadovoljava prostorno izmještanje opreme ( mašina za obradu, preradu, proizvodnju i pakovanje cigareta,, navodi se u izvještaju.

Ministar Milošević jeObaveza Upravi policije I Upravi za imovinu da izmjeste izgorjele automobile do kraja aprila, a da bi do kraja maja trebalo da bude gotova tehnička dokumentacija. Nakon toga, kako je rekao, raspisaće se tender po skraćenom postupku, uz procjene da za izgradnju fabrike treba četiri došest mjeseci.

Ministar je za Pobjedu protekle sedmice  kazao da je postignut dogovor sa vlasnikom zemljišta na kome je sadašnji DKP – firmom Zetagradnja da se rok za izmještanje fabrike i opreme, određen za 22. april, produži do kraja ove godine.

Izmjestiti izgorjele automobile i visoki napon

Osim izrade tehničke dokumentacije izgradnju nove fabrike koče neki ,,objekti,,, koji se nalaze na novoj lokaciji.

U izvještaju se navodi da se moraju izmjestiti automobili izgorjeli u prošlogodišnjem požaru na mjestu skladišta Zetatarnsa, koje se nalazi na lokaciji predviđenoj za fabriku.

–  Drugi problem je što se na dijelu nove lokacije nalazi I Plantažino rasklopno spremište, sa visokim naponom od 10 kV, sa koga se snadbijevaju Plantaže, Pekara, Šipčanik… Predviđeno je da se sa oko 300.000 eura ono izmjesti u roku od devet mjeseci – navodi se u materijalima koje je objavila Vlada.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *