Lukšić: Građani odlučuju da li će vjerovati Vladi

Dodajte komentar

Građanski protesti potvrđuju demokratsko sazrijevanje društva, a građani će odlučiti da li Vlada zaslužuje njihovo povjerenje da nastavi sa daljim radom, saopštio je premijer Igor Lukšić.

“Ukoliko neko ne želi sve to da prihvati i smatra da je ova Vlada radila loše ima pravo da iskaže svoje nezadovoljstvo na način na koji god misli da treba”, kazao je Lukšić.

Koordinacioni odbor za organizaciju građanskih protesta, u čijem su sastavu predstavnici Unije slobodnih sindikata (USSCG), Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentske unije, saopštio je danas da je počeo pripreme za treći veliki protest u Podgorici, na kojem će tražiti ostavku Vlade, jer im nije ispunila ranije zahtjeve.

Lukšić je ocijenio da je to samo potvrda da je Crna Gora postala jedno demokratski zrelo društvo u kome se dozvoljava svakome, bio relevantan ili ne, da dobije prostor i kaže šta misli.

“Ti protesti samo potvrđuju demokratsko sazrijevanje našeg društva, ali mi se čini da nedovoljno u ovoj fazi ističu odgovornost za izrečenu riječ”, kazao je Lukšić.

Organizatori su poručili da će na sljedećem protestu tražiti ostavku premijera Igora Lukšića jer nije ništa uradio kako bi ispunio zahtjeve koje su mu oni ispostavili na protestimaOn smatra da će u narednom periodu i ta komponenta slobode morati da dođe do izražaja, jer će, kao što je Vlada na provjeri svake četiri godine ili na nekim lokalnim izborima, i takvi stavovi morati da trpe provjeru kredibiliteta.

“Učestalošću ponavljanja takvih stavova ili zahtjeva vrlo brzo evoluirajući u određenim zahtjevima samo gubite kredibilitet i relevantnost”, smatra Lukšić.

On je rekao da je obaveza Vlade da da traga za načinima kako da se ubrza ekonomski oporavak i životni standard.

“Pored toga, naš prioritet ostaju evropske integracije, izgradnja institucija koje su sposobne da se suoče sa svakim izazovom, da li je upitanju borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i tako dalje”, naveo je Lukšić.

Prema njegovim riječima, svako ko objektivno i razumno posmatra stvari mora zaključiti da, ukoliko svi relevanti partneri ističu da je država u prethodnom periodu uradila jako puno i zavrijedila pozitivne ocjene, to znači da su, ne samo uložili ozbiljne napore već i ostvarili vrlo konkrente rezultate.

USSCG, MANS i Studentska unija u januaru i martu su organizovali u Podgorici velike građanske proteste i rade na pripremanju narednog.

Protesti građana nezadovoljnih Vladinom ekonomsko-socijalnom politikom biće održani krajem naredne sedmice u više crnogorskih gradova, a organizovaće ih lokalne sindikalne i nevladine organizacije, kao i studenti, a MANS će, kako je najavljeno, biti logistička podrška.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *