Dow Jones ojačao, S&P 500 i Nasdaq oslabili

Dodajte komentar

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo nesigurno, pri čemu je Dow Jones ojačao zahvaljujući vijesti o rastu potrošnje Amerikanaca, dok je Nasdaq indeks oslabio zbog daljeg pada akcije Applea. Dow Jones indeks ojačao je 71 bod, ili 0,56 odsto, na 12.921 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 odsto, na 1.369 bodova, a Nasdaq indeks 0,76 odsto, na 2.988 bodova.

Pozitivno je na tržište uticao podatak o rastu prometa u trgovini na malo u martu za 0,8 odsto, više nego što se očekivalo, što pokazuje da potrošnja Amerikanaca stabilno jača. To je podstaklo rast cijena akcija najvećih trgovačkih lanaca i proizvođača roba za široku potrošnju. Akcije Wal-Marta i Procter & Gamblea poskupile su oko 1,5 odsto. No, taj podatak ipak nije uspio pokrenuti cijelo tržište jer drugi makroekonomski izvještaji, kao što je ono o industrijskoj aktivnosti u državi Njujork, ukazuju na usporavanje oporavka američke privrede.

Ni situacija u Evropi, gdje se nastavlja rast prinosa na obveznice Španije, ali i nekih drugih prezaduženih članica evrozone ne daje razloga za kupovinu akcija. „Ulagači su nesigurni nakon nejasnih signala iz privrede, ali i zbog rasta prinosa na španske obveznice. Zbog toga se dio ulagača odlučio na dobitonosnu prodaju, dok je dio usmjerio novac u sigurnije akcije, zbog čega je Dow i porastao“, kaže James Dailey, menadžer u fondu TEAM Asset Strategy Funds. I dok je Dow Jones ojačao, Nasdaq indeks pao je pod pritiskom akcije Applea, koja čini oko 12 odsto tog indeksa i koja je juče pojeftinila za više od 4 odsto. Akcija Applea pada već pet dana zaredom, što je ponajviše posljedica dobitonosnih prodaja, s obzirom da je od početka godine poskupila više od 40 odsto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 6,25 milijardi akcija, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,84 milijarde Na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 odsto, na 5.666 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 odsto, na 6.625 bodova, a pariški CAC 0,51 odsto, na 3.205 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *