Otvorena “Fijatova” fabrika u Kragujevcu

U Kragujevcu je otvorena fabrika “Fijat automobili Srbija” (FAS), zajednički projekat Vlade Srbije i italijanskog “Fijata”. To je najveća investicija u Srbiji u proteklih nekoliko decenija, vredna oko milijardu evra, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

Na prvi model “fijata 500 L” potpisali su se premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, prvi čovek grupacije “Fijat-Krajsler” Serđo Markione i generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara.

Inače, Vlada Srbije i “Fijat” 29. septembra 2008. potpisali su ugovor o osnivanju kompanije “Fijat automobili Srbija”.

U zajedničkom privrednom društvu, gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela. U istoj srazmeri je ta velika investicija u Srbiji finansirana, a po istom principu deliće se i prihodi.

Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Kao podrška FAS-u u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni “Fijatovi” dobavljači i kooperanti: “Manjeti Mareli”, SIGIT, HTL i “Džonson kontrol”, koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Kompanija “Fijat-Krajsler” je početkom februara saopštila da će početna cena modela “500 L” biti oko 16.000 evra, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

izvor:rts.rs

Check Also

Stiže novi najbrži Tesla sa tri motora i preko 1.100 konjskih snaga

Američki proizvođač najavio je da će Model S Plaid početi da se prodaje 2021. godine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *