Otvorena “Fijatova” fabrika u Kragujevcu

Dodajte komentar

U Kragujevcu je otvorena fabrika “Fijat automobili Srbija” (FAS), zajednički projekat Vlade Srbije i italijanskog “Fijata”. To je najveća investicija u Srbiji u proteklih nekoliko decenija, vredna oko milijardu evra, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

Na prvi model “fijata 500 L” potpisali su se premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, prvi čovek grupacije “Fijat-Krajsler” Serđo Markione i generalni direktor FAS-a Antonio Ćezare Ferara.

Inače, Vlada Srbije i “Fijat” 29. septembra 2008. potpisali su ugovor o osnivanju kompanije “Fijat automobili Srbija”.

U zajedničkom privrednom društvu, gigant iz Torina ima 67, a država Srbija 33 odsto udela. U istoj srazmeri je ta velika investicija u Srbiji finansirana, a po istom principu deliće se i prihodi.

Fabrika automobila u Kragujevcu projektovana je za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju oko 200.000 vozila.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Kao podrška FAS-u u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni “Fijatovi” dobavljači i kooperanti: “Manjeti Mareli”, SIGIT, HTL i “Džonson kontrol”, koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, a nju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Kompanija “Fijat-Krajsler” je početkom februara saopštila da će početna cena modela “500 L” biti oko 16.000 evra, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

izvor:rts.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *