Ocampo odustao od Svjetske banke

Dodajte komentar

Bivši kolumbijski ministar finansija Jose Antonio Ocampo u petak je odustao od pokušaja da postane predsjednik Svjetske banke i sada američki kandidat ima samo jednu protivnicu u utrci za lidera te institucije za globalni razvoj.

Uprava Svjetske banke sastaje se sutra i izabraće novog predsjednika, a Ocampo je izjavio kako je ta utrka postala ispolitizovana i da se nada da će države novih tržišta podupržati nigerijsku ministricu finansija Ngozi Okonjo-Iwealu.

Okonjo-Iweala, nekadašnja direktorica u Svjetskoj banci sada je jedina kandidatkinja iz zemalja u razvoju i protukandidatkinja Jimu Yongu Kimu, Amerikancu korejskog podrijetla i stručnjaku za zdravstvo koji će, ocjenjuje Reuters, skoro sigurno dobiti taj položaj.

Ocampo, kojeg je nominirao Brazil, kaže da je njegova kandidatura bila “otežana” izostankom podrške vlastite zemlje.

Kolumbija je prošli mjesec objavila da će tražiti mjesto predsjednika Međunarodne organizacije rada jer ondje ima veće izglede.

“Očito je da se taj proces premjestio s nadmetanja na temelju vrijednosti, a u tome je moja kandidatura dobro stajala, u politički orijentisan proces”, rekao je u saopštenju.

“U tome sam slabiji jer nemam otvorenu podršku moje domovine Kolumbije”, dodao je Ocampo.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *