KHOV uvodi nove naknade

Dodajte komentar

Ovlašćeni učesnici na tržištu moraće Komisiji za hartije od vrijednosti da plate 1,2 hiljade eura naknade za kontrolu izvještaja o radu za prošlu godinu, odlučio je regulator, na čelu sa Zoranom Đikanovićem.

Berzi, brokerima i investicionim fondovima je ostavljeno na volju hoće li platiti odjednom ili u četiri rate, do kraja jula.

KHOV je za ovu godinu planirala da od učesnika na tržištu hartijama od vrijednosti naplati 1,24 miliona eura, od čega 83,4 hiljade eura za kontrolu godišnjeg izvještaja o radu. Od toga bi CDA trebalo da plati četiri hiljade, brokerske kuće 24 hiljade eura, berza dvije hiljade, investicioni i penzijski fondovi 38,4 hiljade i od kastodi banaka po tri hiljade eura.

Posebna naknada za nadzor i kontrolu poslovanja investicionih fondova, što je i najveći prihod KHOV planirana je na 450 hiljada eura, dok je naknada za preuzimanje akcionarskih društava izračunata na 100 hiljada eura. Naknada za brisanje iz registra kompanija na berzi je 10 hiljada eura, dok je svega 4,5 hiljada potrebno da se upiše u taj registar. KHOV je planirala da će dobiti 200 hiljada eura od odobravanja javne ponude akcija i 300 hiljada eura od evidencije emisija akcija, koje se vrše daleko od berze i očiju javnosti, a kompletiranje tog posla, odnosno upis u registar uspješno završene emisije košta 7,5 hiljada eura.

KHOV je planirala da polovinu prihoda, tačnije 602 hiljade eura, potroši na primanja zaposlenih. Uz to, moraju CKB-u da vraćaju kredit za poslovni prostor, što će ih ove godine koštati 125 hiljada eura. Na reprezentaciju će potrošiti 25 hiljada eura, kupiće osoblju noutbukove za 11,1 hiljadu eura, gorivo će platiti 8,7 hiljada eura, a za kancelarijski materijal i za usluge platiće po 40 hiljada eura.

Nešto manje od 300 hiljada eura planirano je za članarinu u IOSCO, održavanje veb prezentacije, povezivanje softverom baze i CDA, primjenu softvera, koji je donacija Svjetske banke, obuku članova komisije i učesnika na tržištu, organizovanje međunarodnih i drugih konferencija… U planu je i 60,55 hiljada eura viška prihoda.

Od početka godine, ukupan promet na berzi bio je 6,6 miliona eura i to zahvaljujući trgovini akcijama Kombinata aluminijuma, koje je grčki AD Kapital prodao of šor firmi Evropa Azija za četiri miliona eura. Ukupan broj transakcija od početka godine bio je 1619.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *