Pale cijene nafte zbog privrednog usporavanja Kine

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte pale su krajem ove nedjelje zbog prognoze pada kineske tražnje tog energenta, nakon što je Peking saopštio da je u prva tri mjeseca 2012. zabilježio najslabiji privredni rast u gotovo tri godine, navode analitičari.

“Slabi rezultati rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda doveli su do gotovo trenutnog pada cijena nafte, a i drugih sirovina”, rekao je za AFP tržišni strateg brokerske kuće “IG markets” iz Singapura Džastin Harper.

Kina je najveći svjetski potrošač energenata, a najnoviji podaci o privrednom rastu podgrijali su zabrinutost da bi njena tražnja sirove nafte mogla biti smanjena, kao posljedica usporavanja industrijske aktivnosti.

Cijena sirove nafte za terminsku isporuku u maju je, na Njujorškoj robnoj berzi, pala za 81 cent na 102,83 dolara po barelu, dok je evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 12 centi na 121,83 dolara po barelu.

Kineski Zavod za statistiku saopštio je juče da je druga po veličini svjetska privreda u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila rast od 8,1 odsto, što je lošije od 8,9 odsto iz prethodnog tromjesečja.

Trgovci takođe očekuju vijesti sa sastanka zapadnih zemalja i Irana oko nuklearnog programa Teherana.

“Razgovori ovog vikenda su od ključnog značaja, jer mnogi investitori kupuju unaprijed, plašeći se da bi loš ishod razgovora mogao da izazove kratkoročni skok cijena nafte”, rekao je analitičar konsultantske firme “Inenko” Tom Pering.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *