Lukoil kupio pumpe u Belgiji

Dodajte komentar

Ruska naftna kompanija “Lukoil” potpisala je ugovor sa holandskom firmom “Verolma Groep” o kupovini 59 benzinskih pumpi u Belgiji i Holandiji.

“U okviru strategije Lukoila da poveća broj pumpi je izlazak na tržište Holandije”, napominje se u saopštenju izvršnog direktora “Lukoila Belgium” Bulata Subajeva.

Kupoprodajna transakcija biće završena u drugom tromjesečju, poslije dobijanja dozvole antimonopolske službe, izjavila je predstavnica Lukoila u Belgiji Els Rujsen, prenosi agencija Rojters.

Drugi po veličini ruski proizvođač nafte, u Belgiji ima 168 benzinskih pumpi. Sem toga “Lukoil” je 2009. godine kupio 45 odsto akcija rafinerije “Zeeland” u Holandiji, s tim što preostalih 55 odsto pripada francuskoj kompaniji “Total”.

Za razliku od mnogih drugih ruskih naftnih kompanija “Lukoil” ima razgranatu mrežu benzinskih pumpi izvan Rusije. Tako je ova ruska kompanija dugo bila prisutna na američkom tržištu, mada je početkom 2011. godine prodala više od 900 pumpi u SAD.
Prema podacima objavljenim na zvaničnom internet sajtu “Lukoila” kompanija je zadržala više od 1.000 pumpi u SAD, dok u zapadnoj Evropi ima 2.300, u ZND 570, Baltičkim zemljama više od 200. Poređenja radi, “Lukoil” u Rusiji gorivo prodaje na 2.200 svojih benzinskih stanica.

capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *