Londonski kvadrat najskuplji u Evropi

Dodajte komentar

Cijene nekretnina u Evropi počinju lagano padati, a u Španiji već tri godine zaredom drastično opada broj prodanih stanova, pokazuju statistički podaci iz nekoliko evropskih zemalja.

Među najskupljim gradovima u Evropi su London i Pariz. U Londonu se cijena kvadratnog metra stana vrti oko 10.000 funti (11.800 eura), a u Parizu je krajem 2011. prosječna cijena kvadratnog metra prešla 7.800 eura.

U Francuskoj je tržište nekretnina dugo odolijevalo krizi, ali sada počinje lagani pad. U prvom tromjesečju ove godine cijene su pale za 0,6 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle godine.

Izuzetak je Pariz, gdje je potražnja veća od ponude zbog čega cijene rastu. Izvan Pariza, prosječna cijena kvadratnog metra u Francuskoj u prvom kvartalu ove godine iznosi 1.850 eura u gradovima iznad 20.000 stanovnika.

U belgijskoj prijestonici Bruxellesu, sjedištu većine evropskih institucija, cijene su u posljednje tri godine stabilne. U posljednje tri godine cijene se nisu znatnije mijenjale – prosječna cijena kvadratnog metra u martu 2009. iznosila je 2.427 eura, a u decembru prošle godine 2.424.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *