ФЕП: Претварају дуг у акције

Dodajte komentar

Скупштина акционара плужинске Фабрике електрода (ФЕП) биће одржана 14. маја, а дионичари ће донијети одлуку да дуговања те фабрике претворе у акцијски капитал. Фабриком у последњих годину дана управља Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ) , и највећи појединачни власник акција, које је откупио прошле године од Атлас монт фонда. Јуче није било могуће сазнати колики је дуг, али је чињеница да ФЕП одавно послује са губицима.

Само за шест мјесеци прошле године пословали су са минусом од 762.540 еура, док им је приход у истом периоду био свега 231.725 еура. У 2010. години плужински ФЕП је под управом Атлас монт фонда пословао са губитком од 1,89 милиона, што је било за око 1,1 милион више него у 2009. години. Укупне обавезе фабрике од 2006. године закључно са 2010. износе 5,53 милиона, од чега се скоро највећи дио односи на раније узете а невраћене кредите. Нова задужења била су активна и лани јер је ФЕП-у уз гаранцију државе одобрен кредит од 2,5 милиона еура, од чега је највише новца отишло за исплату дијела потраживања радника и за реализацију социјалног програма. На платном списку фабрике тренутно је 105 радника, а управа је успјела да им у марту исплати зараду из фебруара прошле године. Због отежаног пословања, ФЕП-у је, како сазнајемо, потребан додатан новац, како за збрињавање још петнаестак радника који су вишак, тако и за измиривање свих преосталих плата и набавку репроматеријала.

ИРФ је марта прошле године за покретање производње у ФЕП-у обезбиједио око 400.000 еура. Око 30 одсто акција фабрике купили су за нешто више од 60.000 еура од Атлас монт фонда.
На најављеној скупштини дионичари ће разматрати и евентуално усвојити одлуку о повећању капитала ФЕП-а, као и о емисији акција по основу претварања дуга. Очекује се и расправа о новој приватизацији тог предузећа, јер је Влада прије два мјесеца одлучила да се током ове године фабрика огласи на продају.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *