Beogradska berza: Nedjeljni komentar 09.04.2012 – 12.04.2012

Dodajte komentar

Protekla trgovačka nedelja donela je oporavak prometa, zahvaljujući obveznicama stare devizne štednje, dok su investitori i dalje ostali prilično suzdržani kada su u pitanju akcije što je neminovno vodilo novom padu tržišta. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, oslabio je 1,1 odsto na 512,7 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 3,7 miliona evra.

Akcije – Najprometnija akcija bio je beogradski Imlek (IMLK) koji je zabeležio promet od 42,9 miliona dinara, zahvaljujući u velikoj meri trgovanju ostvarenom u četvrtak. Akcije ove najveće domaće mlekare beležile su prilično velike fluktacije, oscilirajući u cenovnom rasponu 2.820-3.020 dinara. Inače, investicionoj javnosti još uvek nisu poznate detaljnije informacije u vezi sa očekivanim preuzimanjem ove kompanije od strane Campine, nakon što je početkom februara obelodanjen memorandum o razumevanju između ove kompanije i Salforda po pitanju preuzimanje Imleka i Mlekare Subotica (MLSU).

I protekle sedmice nastavljen je trend pada akcija Naftne industrije Srbije (NIIS), istina, nešto slabijim intezitetom s obzirom da je minus na nedeljnom nivou iznosio 1,5 odsto. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi spuštale su se na momente i ispod nivoa od 650 dinara, da bi nedelju okončale na koti od 657 dinara. Ukupan promet u trgovanju NIS-ovim akcijama iznosio je neznatno preko 40 miliona dinara.

Ostale hartije iz realnog sektora daleko su zaostajale po prometu. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) okončao je sedmicu na 490 dinara, dok se tokom sedmice spuštao i ispod ovog nivoa koji je poslednji put viđen krajem januara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) se kretao u rasponu 550-565 dinara takođe uz neveliki promet, dok je najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) sa više nego skromnom investicionom aktivnošću pao na 456 dinara.

Posle dužeg vremena, bankarske hartije su naišle na kakvo-takvo interesovanje ulagača. Beogradska Univerzal banka (UNBN) stabilizovala se na ceni od 2.000 dinara na kojoj je ostvaren najveći deo prometa od 6,7 miliona dinara. Niška AIK banka (AIKB) padala je tokom sedmice i do nivoa od 1.535, da bi nedelju okončala na koti od 1.748 dinara uz blagi rast vrednosti i uz promet od 5,4 miliona dinara. Inače, upravni odbor AIK-a je zakazao i redovnu skupštinu akcionara banke na kojoj će biti i razmotren plan poslovanja za tekuću godinu u kojoj se očekuje bruto dobit od 5,6 milijardi dinara i rast aktive od 7,6 odsto. Solidnu realizaciju od 5,3 miliona dinara registrovala je beogradska Jubmes banka (JMBN), u većoj meri kao posledica jedne transakcije.

Muke akcionara Agrobanke (AGBN) nastavljene su i protekle nedelje. Akcije ove banke koja se nalazi pod prinudnom upravom NBS-a spuštale su se na apsolutni minimum od 915 dinara, da bi krajem nedelje usledio oporavak te je cena na zatvaranju sedmice iznosila 1.063 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su veoma visoku realizaciju od 2,8 miliona evra, a prednjačile su serije A2012, A2013 i A2015. Obveznica koja dospeva 31. maja tekuće godine nosila je prinos od 6,35 odsto, dok su druge dve spomenute serije nosile godinšnju zaradu ispod šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija. U reotvaranju, ponuđene su dvogodišnje trezorske note nominalne vrednosti 5 milijardi dinara koje su u potpunosti realizovane uz prinosnu stopu od 13,3 odsto.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *