Barnije: Neophodne oštrije mjere protiv bankarskih premija

Dodajte komentar

Evropski komesar za unutrašnje tržište Mišel Barnije rekao je danas da su potrebnije “oštrije mjere” za rješavanje pitanja pretjeranih premija u bankama.

On je izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog obima isplaćenih premija u pojedinim zemljama i istakao da se time ohrabruje pretjerani rizik.

Njegovi komentari objavljeni su nakon izvještaja Administracije za evropske banke (EBA) u kojem se navodi da razne članice EU ne primjenjuju  dosljedno postojeća pravila o premijama.

“Ne vidim kako iznosi premija na plate, koji su uključeni u izvještaj, mogu čak biti i smatrani opravdanim ili osjetljivim načinom za rješavanje rizika i dugoročnog interesa,” rekao je on.

Prema izvještaju EBA, prosječne premije isplaćene rukovodiocima banaka širom EU u cjelini iznose 122 odsto od osnovne plate – a drugom osoblju, uglavnom trgovcima, 139 odsto.

Međutim, u jednoj neimenovanoj članici EU prosjek iznosi 220 odsto za rukovodioce, a 313 odsto za trgovce, dok je u jednom pojedinačnom slučaju premija iznosila devetostruko više od prijavljene plate.

Barnije je takođe istakao da su nedavni prijedlozi Evropskog parlamenta za ograničenje premija “korisni i interesantni”.

Među ovim prijedlozima jeste i poziv za ograničenje premija na 100 odsto od osnovne plate.

capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *