Radnici Boksita ne vjeruju sindikatima, rješenje traže od Vlade i uprave

Dodajte komentar

Radnici Boksita, njih oko 50, okupili su se ispred upravne zgrade preduzeća, nezadovoljni situacijom u firmi, i radom oba sindikata.

To je, kako su kazali, protest upozorenja a od utorka kreću sa svakodnevnim okupljanjem ispred upravne zgrade preduzeća. „Nezadovoljni smo trenutnim stanjem u firmi i radom oba sindikata koji ne rade u korist radnika. Ovo je poslednji trzaj da pokušamo nešto da promijenimo, da ovu nesretnu firmu spasimo. Za sada ćemo ići mirnim putem a kasnije, ako ne bude odgovora od uprave firme i angažovanja od Vlade, radikalizovaćemo proteste, staćemo sa radovima na tunelu“, kazao je u ime okupljenih radnika Vladimir Čvorović iz Tunelogradnje.

Njihovi zahtjevi su, kako rekoše, najjednostavniji i najlogičniji – traže da se riješi situacija u preduzeću, krene proizvodnja i da im budu isplaćena zaostala dugovanja.

„Duguju nam pet plata, dvije zimnice, regres, jubilarnu nagradu, kredite koji nijesu uplaćeni bankama, radni staž. Čekaćemo do 20. aprila a onda ćemo vidjeti šta i kako dalje. Moramo jer sindikati ne rade u našu korist i ništa konkretno sa njihove strane nije urađeno. Vlada im servira priču koju nam oni ponavljaju već mjesec-dva“, kazao je Čvorović.

Situaciju da riješe predsjednici

Miloš Jokić, takođe radnik Tunelogradnje, smatra da situaciju u Boksitima treba da riješe predsjednici Vlade, države i parlamenta i Milo Đukanović, jer su oni, prema njegovim riječima, krivi što je firma u skoro bezizlaznom položaju.

„Svaki sindikat je postavljen i stvoren da se može maći a ne kao ova dva koji su sjeli i bore se za svoje plate i fotelje a ne za radnike. Ne može da u dva sindikata bude dva predsjednika i deset zamjenika i da imaju platu deset hiljada eura. Što se stečaja tiče ne plašimo se ako ima nas i našeg jedinstva“, poručio je Jokić.

Branislav Lončar, radnik jame, kazao je da ne rade više od tri godine i da je svih 12 radnika istupilo iz sindikata jer ne žele da budu dio one organizacije koja se ne bori za radnička prava. To je ponovio i njihov dojučerašnji povjerenik Ranko Babić koji je istupio iz sindikata jer nikada, kako tvrdi, nije pozivan na sastanke, niti su ga ikada pitali za mišljenje kada se o bilo čemu odlučivalo. „Svaki sindikat je postavljen i stvoren da se može maći a ne kao ova dva koji su sjeli i bore se za svoje plate i fotelje a ne za radnike”

„Kada smo se zatvorili u jamu od dva zla izabrali smo manje. Makar smo tako tada mislili. A koliko sindikati rade za radnike vidi se i po temo što niko ne pominje da povjerioci traže mašine da odvoze, da ćemo ostati bez imovine kako su krenuli“, kazao je Božidar Đilas.

Novo okupjanje nezadovoljnih radnika Boksita zakazano je za utorak 17. april tačno u podne.

Đurović novi direktor narednih šest mjeseci

Odbor direktora Rudnika boksita jednoglasno je izabrao Milorada Đurovića, dosadašnjeg pomoćnika direktora za ljudske resurse, za izvršnog direktora.

Đurović, koga su predložili predstavnici Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAK), koja upravlja Boksitima, će tu funkciju obavljati u narednih šest mjeseci.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *