Italija uspješno prodala gotovo 4,9 mlrd eura obveznica

Dodajte komentar

Italija je u četvrtak glatko prodala 4,88 milijardi eura vrijedna četiri izdanja državnih obveznica, no bila je primorana platiti veće prinose koje su ulagači tražili zbog neizvjesnosti u vezi goleme zaduženosti te zemlje i njezinih ekonomskih izgleda.

Italijansko ministarstvo finansija prodalo je tako 2,88 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za tri godine, ali uz prinos od 3,89 posto……znatno viši u poređenju s 2,76 posto koliko je platila na prošlonedjeljnoj aukciji. Zabilježena je dobra potražnja za tim izdanjem obveznica, izvijestili su iz toga ministarstva.

Takođe, prodano je i ukupno dvije milijarde eura vrijednih obveznica s rokovima dospijeća 2015., 2020. i 2023. godine, uz prinose od 3,92 posto, 5,04 posto i 5,57 posto.

Troškovi zaduživanja Italije smanjivali su se proteklih mjeseci zahvaljujući reformama i rezovima koje je poduzela tehnička vlada na čelu s Mariom Montijem, a smanjenju pritisaka pridonijeli su i jeftini trogodišnji zajmovi Evropske centralne banke (ECB).

No, ovih se dana vratila neizvjesnost na tržištima u pogledu dužničkih nevolja u perifernim članicama eurozone, posebno Španije.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *