Grčka kriza gurnula Kipar u velike dugove

Dodajte komentar

Kiparske banke imaju oko 152 milijarde dolara rizičnih zajmova, što je osam puta više od bruto domaćeg proizvoda zemlje, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. To je jako sličan nivo ranjivosti na finansijske šokove kao ona koja je pogodila Irsku. 

*** ***

Još je malo vremena ostalo Michalisu Sarrisu, direktoru kiparske Laiki banke (Cyprus Popular Bank), da nađe investitore koji su spremni u banku uložiti između 1,8 i 2,4 milijarde dolara, koliko se procjenjuje da joj je potrebno nakon velikih gubitaka zbog snažne izloženosti grčkome dugu, piše Reuters.

Laiki banka najveća je kiparska banka, a do kraja juna evropske banke moraju regulatoru European Banking Authority (EBA) dokazati da imaju dovoljno kapitala za preživljavanje dužničke krize (Tier 1).

One koje u tome ne uspiju, bit će pod pritiskom da prihvate vladine programe spašavanja (bailout) ili će, u ekstremnim slučajevima, biti ugašene.

Neuspjeh najveće banke imao bi višestruke posljedice za Kipar, čija se ekonomija vrti upravo oko finansijske industrije – to ostrvo se, naime, pozicionirao kao niskoporezna baza za Bliski istok i Afriku za kompanije iz Rusije i iz drugih evropskih zemalja.

Ali njena propast bila bi loša vijest i za ostatak eurozone, kojoj prijete novi finansijski problemi, piše Reuters. Loše stanje kiparskih banaka i državnih finansija mogli bi, naime, tu zemlju učiniti novim kandidatom za međunarodno spašavanje.

Sarrisa, bivšeg ministra finansija, na mjesto privremenog direktora (non-executive chairman) imenovao je regulator krajem prošle godine, kako bi spasio što se spasiti može.

Prošle sedmice Sarris je otputovao u Moskvu, gdje se susreo s ruskim bankarima i bogatašima i razgovarao o mogućem  ulaganju u njegovu banku.

Kiparske banke imaju oko 152 milijarde dolara rizičnih zajmova, što je osam puta više od bruto domaćeg proizvoda zemlje, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. To je jako sličan nivo ranjivosti na finansijske šokove kao ona koja je pogodila Irsku. 

Zbog bliskosti s Kiprom Grčka je bila logično područje za širenje kiparskih banaka, koje su povećavale kredite grčkim poslovnim ljudima i potrošačima, povećavajući tako dug grčke vlade.

Samo Laiki banka nakupila je 3,4 milijarde eura u grčkim obveznicama, prema podacima EBA-e. Kiparska banka (Bank of Cyprus), druga najveća komercijalna banka, akumulirala je pak 2,4 milijardi eura grčkih obveznica. U oba slučaja, ulaganja u grčke obveznice bila su veća od onih u obveznice svih drugih država zajedno.

No, s grčkom dužničkom krizom pokazala se manjkavost takve strategije: Laiki banka izgubila je 2,5 milijardi eura prošle godine (zbog otpisa 60 posto vrijednosti grčkih obveznica), a Kiparska banka 1 milijardu.

Prije nedjelju dana Laiki banka izvinila se dioničarima zbog izloženosti grčkome dugu, uvjeravajući ih da su „investitori pokazali interes“ za ulaganjem. No, vremena je sve manje.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *