Zaposleni u CBCG prošle godine smanjili troškove i putovanja

Dodajte komentar

Ukupni prihodi Centralne banke CBCG za 2011. godinu su ostvareni u iznosu od 16,81 miliona eura i veći su za 24,77 odsto u odnosu na ukupno ostvarene prihode za 2010. godinu, navodi se u Godišnjem izvještaje o radu CBCG za 2011. godinu.

Na današnjoj sjednici Savjeta CBCG je usvojen Godišnji izvještaj u kome se navodi da značajan porast prihoda u 2011. godini je najvećim dijelom posljedica preuzimanju sredstava od Banke za međunarodne obračune BIS po osnovu regulisanju potraživanja nastalog iz sukcesije sa Narodnom bankom Jugoslavije NBJ.

Realizacijom ove odluke ukupno je prihodovano 4,2 miliona eura.

Ukupni rashodi u 2011. godini su  iznosili 11,99 miliona eura i manji su za 3,56 odsto u odnosu na ukupno planirane rashode za 2011. godinu.

Imajući u vidu kriznu godinu, CBCG je nastojala da napravi racionalizacije na svim pozicijama koje se odnose na troškove poslovanja, čije izvršenje u 2011. godini je manje za 8,5 odsto u odnosu na 2010. godinu.

“Većina rashodnih pozicija bilježi smanjenje (naročito na pozicijama troškova službenog puta, stručnog usavršavanja zaposlenih, kancelarijskom materijalu, energiji, potrošnji goriva, rezervnim djelovima, troškovima telefona, održavanja imovine i sl). U izvještaju revizora je konstatovano da finansijski izvještaji u svim materijalno značajnim aspektima prikazuju istinito i objektivno finansijsko stanje CBCG“, tvrde u CBCG.

U Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema konstatovano je da se postojeći nivo rizika može okarakterisati kao umjeren.

Ključni izazov u 2012. godini odnosi se na fiskalnu stabilnost.

“Prebrz rast javnog duga i kontinuirano prisustvo budžetskog deficita u dužem nizu godina stvara određenu dozu zabrinutosti. U tom kontekstu Savjet je pozdravio odluku Ministarstva finansija o započinjanju rada na izradi fiskalnih pravila, u čijem formulisanju učestvuje i CBCG“, navode su u saopštenju CBCG.

Značajni izvori ranjivosti dolaze i iz okruženja, prije svega, su vezani za sporiji rast od očekivanog u Jugoistočnoj Evropi i EU.

U Izvještaju o stabilnosti cijena konstatovano je da je u 2011. godini ostvarena godišnja stopa inflacije od 2,8 odsto, što je niže od inflacije ostvarene u EU.
Za ovu godinu, prema anketi Centralne banke, rast inflacije očekuje i bankarski sistem i realni sektor. I modelska prognoza ukazuje na rast inflacije. Tako se sa vjerovatnoćom od 90 odsto očekuje, da će se tokom 2012. godine, inflacija kretati u rasponu od 2,6 odsto do 5,2 odsto, s tim da ova procijena ne uključuje eventualno povećanje PDV-a.

Savjet je donio Odluku o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama kojom se implementira koncept upravljanja kreditnim rizikom zasnovan na dokumentima Bazelskog komiteta za efikasnu superviziju banaka, međunarodnim računovodstvenim standardima i  tzv. “prudencionim filterima” koji su obavezni kada su u pitanju banke i druge institucije koje svoje poslovne aktivnosti dominantno baziraju na izvorima sredstava koji potiču od javnosti.

Odluka će se primjenjivati počev od  1. januara 2013. godine, kako bi se bankama ostavio rok da do početka primjene ove odluke usvoje metodologije za vrednovanje stavki aktive i vanbilansa.

Savjet je usvojio Izvještaj Guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za februar 2012. godine. U Izvještaju je konstatovano da je rast BDP-a u 2011. godini iznosio između 2,5 odsto i tri odsto. Cijene su u februaru 2012. godine, u odnosu na januar, zabilježile rast od jedan odsto, dok je godišnja stopa inflacije iznosila 4,2 odsto.

U analizi stanja bankarskog sistema konstatovano je da su u februaru i dalje prisutni rizici.

U odnosu na prethodni mjesec aktiva banaka, ukupni depoziti i kapital banaka su u porastu. Nasuprot tome, nekvalitetni krediti banaka se povećavaju, kao posledica povećanja kredita u kašnjenju preko 90 dana.

“Kreditna aktivnost banaka je i dalje usporena, ali treba imati u vidu da su Banke za prva dva mjeseca ove godine odobrile 94,6 mil. novih kredita. Likvidnost banaka je ocijenjena kao zadovoljavajuća“, navode u CBCG.

Savjet je usvojio dopunu Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Centralne banke Crne Gore kojom, je na privremenoj osnovi  pružio mogućnost bankama da izdvajanje u državne zapise mogu povećati sa 25 odsto na 35 odsto izdvojene obavezne rezerve.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *