Šveđani uveliko žive bez gotovine

Dodajte komentar

Švedska je bila prva u Evropi koja je izdala papirni novac 1661. godine, ali će plaćanje gotovinom u toj zemlji postati prošlost već za dvadesetak godina.

Već sada se većina proizvoda i usluga u Švedskoj plaća elektronskim putem. U toj se zemlji tek tri odsto transakcija obavlja gotovinom.

Napredovanje u nauci i tehnologiji povećalo je pokušaj Švedske da popularizuje elektronski novac, a to će je učiniti prvom zemljom koja će biti bez gotovine.
Šveđani preferiraju korištenje kreditnih kartica umjesto gotovine. Neki stanovnici više uopšte nemaju ni potrebe u novčaniku da imaju gotovinu, pa je sa sobom i ne nose.

Tako na primjer, u Stokholmu putnici mogu kupiti autobuske karte kreditnom karticom, ili putem SMS poruka i ne mogu je više platiti gotovinom. U crkvi u centru Stokholma, nema donacija gotovinom, već se moraju koristiti kreditne kartice.

Uz to, u podzemnim željezničkim stanicama u Stokholmu, putnici mogu da kupe stvari iz aparata za hranu ili piće bez gotovine tako što pošalju tekstualnu poruku putem mobilnog telefona.

Osim toga, poslovanja gotovinom odrekle su se i neke banke pa postoje gradovi u kojima uopšte nije moguće ući u banku i koristiti gotovinu, prenose agencije.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *