Srbija: Država iznosi obveznice na berzu

Dodajte komentar

Domaće tržište tržište kapitala u narednih šest meseci moći će da računa na kvalitetne hartije od vrednosti (HOV) u iznosu od najmanje milijardu evra.

To je najavio državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević i objasnio da se radi o HOV sa rokom dospeća od najmanje godinu dana, kojima će moći da se trguje na berzi.

Njihova kotacija moći će, kako je dodao, da se svakodnevno prati na platformama novinskih agencija specijalizovanih za ekonomske informacije Blumberg i Rojters, te drugih kompanija.

Radosavljević je govoreći o novinama u Zakonu o preuzimanju, rekao da privredni subjekat koji preuzme više od 25 odsto akcija neke druge firme, neće moći da ostvari svoja prava iz te transakcije dok ne izmiri obaveze prema malim akcionarima u tom postupku.

Predsednik Komisije za hartije od vrednodsti Zoran Ćirović skrenuo je pažnju da su novim Zakonom o tržištu kapitala, predviđene novčane i zatvorske kazne za osobe koje manipulišu tržištem i zloupotrebljavaju insajderske informacije, kao i da je Komisija ovlašćena da podnosi krivične prijave za zloupotrebe.

Smernicama Komisije za hartije od vrednosti propisuje se ko može da emituje HOV i pod kojim uslovima, kao i da li je neophodan prospekt, naveo je Ćirović koji je dodao da će bolji regulatorni nadzor i detaljniji sadržaj prospekata doprineti većoj sigurnosti investitora.

Dodatne informacije koje se zahtevaju u skladu sa novim Zakonom o tržištu kapitala pružaju veću zaštitu investitorima, koji sada bolje mogu da procene da li emisije HOV odgovaraju njihovim finansijskim ciljevima i omogućavaju nivo sigurnosti koji im je potreban, objasnio je Ćirović.

b92.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *