HNB smanjio obaveznu rezervu na 13,5%

Dodajte komentar

Savjet Hrvatske narodne banke prihvatio je na sjednici u srijedu prijedlog da se stopa obavezne rezerve banaka smanji s 15 posto na 13,5 posto te da se iz osnovice za obračun isključe sredstva primljena od pet multilateralnih razvojnih banaka, čime se, kao što je već najavljeno, bankama oslobađa oko 4,1 milijardu kuna u kunskom i nešto više od 110 miliona eura u deviznom dijelu rezerve.

Odluka će biti primijenjena kod sljedećeg obračuna obavezne rezerve koji slijedi 9. maja, saopšteno je iz HNB-a.

Odluka je donesena pod pretpostavkom da će poslovne banke oslobođenih oko 4 milijarde kuna s još toliko sredstava iz drugih svojih izvora, u saradnji sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, usmjeriti u podsticanje ekonomskog oporavka, programa koji pridonose poboljšanju platnog bilansa zemlje, uz prihvatljivije uslova kreditiranja od dosad nuđenih na tržištu.

Hrvatska narodna banka i predstavnici osam najvećih poslovnih banaka i HBOR-a prošli su sedmice, 4. aprila, dogovorili mjere kojima bi se osiguralo ukupno osam milijardi kuna za finansiranje oporavka, a Savjet HNB-a je danas donio potrebne odluke iz nadležnosti centralne banke. Radi se o najnovijem u nizu pokušaja centralne banke tokom nekoliko posljednjih godina da mjerama iz svoje nadležnosti podstakne oporavak, ističu iz HNB-a.

Napominju kako bi se određeni učinci u ovom slučaju mogli očekivati već krajem ove godine, a posebno u sljedećoj.

No, kao što je istaknuto i u današnjoj raspravi članova Savjeta HNB-a, da bi do njih došlo – i to bez neželjenih posljedica za stabilnost cijena i kursa – neophodan je maksimalni angažman i svih ostalih činilaca u realizaciji ovog programa, a uz to i odgovarajuće mjere ukupne ekonomske politike, naglašavaju iz HNB-a.

banka.hr

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *