Na Wall Streetu potonuće kakvo ove godine još nismo vidjeli

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija potonule više od 1,5 odsto, što je njihov najveći dnevni pad u ovoj godini, a pet dana neprestanog klizanja cijena posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta najvećih svjetskih privreda.

Dow Jones indeks skliznuo je 213 bodova, ili 1,65 odsto, na 12.715 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,71 odsto, na 1.358 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 odsto, na 2.991 bod. I po bodovima, i po stopi pada bio je to najgori dan na Wall Streetu u ovoj godini. Na vrijednosti je izgubilo više od 80 odsto akcija, a najviše su pale cijene u rudarskom i industrijskom sektoru. Posljedica je to niza makroekonomskih podataka posljednjih nedjelja koji ukazuju na usporavanje rasta dviju najvećih svjetskih privreda, američkog i kineskog. Ulagače zabrinjava i to što zasad nema najava novih monetarnih mjera američke centralne banke, koje su posljednjih godina bile glavni pokretač tržišta kapitala.

Zabrinjava i dužnička kriza u Evropi, jer posljednjih dana ponovo rastu prinosi na italijanske i španske obveznice. A kako počinje sezona objave kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija, ulagači se plaše slabih rezultata, s obzirom na usporavanje rasta američke i kineske privrede te recesiju u evrozoni i Japanu. Doduše, prvi izvještaj nije razočarao. Alcoa je juče izvijestila o dobiti u prvom tromjesečju, dok se očekivao gubitak. Stoga je cijena akcije najvećeg američkog proizvođača aluminijuma skočila više od 5 odsto. Ipak, Alcoini rezultati nisu izazvali euforiju jer je dobit znatno manja nego u istom lanjskom tromjesečju, dok su prihodi samo blago porasli. Ni od drugih kompanija ne očekuju se spektakularni rezultati. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije, čije su akcije sadržane u S&P 500 indeksu, u prvom kvartalu ostvarile rast dobiti za 3,1 odsto u odnosu na isti lanjski period. To je znatno ispod 9,2-procentnog rasta zarada kompanija u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Oprezni uoči talasa poslovnih izvještaja, ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena akcija, pa je juče VIX indeks Čikaške berze opcija skočio više od 8 odsto, na 20,4 boda. Taj ‘indeks straha’ raste već osmi dan zaredom, što nije zabilježeno već godinama. Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, pojačan obim trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je juče zamijenilo 8,18 milijardi akcija, dok je lani dnevni prosjek iznosio 7,84 milijarde. I na evropskim su berzama cijene akcija juče oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,24 odsto, na 5.595 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,49 odsto, na 6.606 bodova, a pariški CAC 3,08 odsto, na 3.217 bodova.

capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *