KAP u sve većoj krizi, potrošio subvencije za struju

Dodajte komentar

Kombinat aluminijuma tokom protekle četiri godine potrošio je u proizvodnji svu električnu energiju čija kupovina je bila pokrivena sa 60 miliona eura državnih subvencija, tako da bi najveći dio aprilskog računa u iznosu od oko tri miliona eura aluminijumska kompanija Elektroprivredi (EPCG) trebalo samostalno da plati, saznaju „Vijesti“ nezvanično.

Vlada još nije uplatila EPCG oko dva miliona eura subvencija predviđnih za plaćanje martovskog računa KAP-a, a uz taj iznos u državnu kasu za istu namjenu ostalo je svega oko 600.000 eura, što je, imajući u vidu prodajnu cijenu metala (koja se kreće od 2.000 do 2.100 dolara po toni) nedovoljno za pokrivanje subvencijama i trećine količine električne energije koja je kupljena i već potrošena tokom prvih deset dana aprila.

Bez januarskog računa za struju, na ime državnih subvencija aluminijumskoj kompaniji ostalo je bilo svega još 4,6 miliona eura novca poreskih obveznika, ali nepovoljna prodajna cijena na Londonskoj berzi metala uticala je da tokom februara i marta bude opredijeljen iznos od oko dva miliona državne podrške za kupovinu struje KAP-u.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, vrlo je moguće da EPCG na kraju ovog mjeseca samo fakturiše aprilsku struju KAP-u, a da se plaćanje odloži nekim novim reprogramom ili naknadnom finansijskom podrškom Vlade i poreskih obveznika.

Rusi ne pokazuju interes

Izgovor za tako nešto mogao bi biti skoro potpuno preuzimanje vlasništva u KAP-u od države, iako će većina građana Crne Gore, ali i generacije koje dolaze od tog nauma izvršne vlasti najvjerovatnije imati više štete nego li koristi.

Menadžeri Olega Deripaske koji upravljaju KAP-om od kraja 2005. godine, nijesu pokazivali ozbiljan interes za obezbjeđenje novog izvora energije za KAP, izuzev propalog nauma da kupe TE Pljevlja, čija je proizvodna cijena posljednjih godinu dana bila veoma skupa i iznosila je oko 47 eura po MWh, za KAP više nego nepovoljna.

Četvorogodišnjim subvencijama vrijednim 60 miliona eura za kupovinu struje od EPCG za potrebe Kombinata, koje su 2010. godine definisane Ugovorom o poravnanju, između dva najveća akcionara KAP-a- Vlade i CEAC Holdings limiteda, tako je došao kraj.

Država je do sada redovno uplaćivala EPCG svoj, uglavnom, veći dio mjesečnog računa za struju koju potroši KAP, dok je aluminijumska kompanija ostajala dužna u kontinuitetu. Ukupan za struju, na današnji dan, iznosi nešto više od 30 miliona eura.

Uprkos svemu, kako saznajemo nezvanično, u KAP-u je neznatno povećana proizvodnja stavljanjem u pogon još 7-8 ćelija.

Premijer Igor Lukšić u drugoj polovini februara je izjavio da Vlada nije spremna da više subvencioniše KAP, osim u slučaju kada je ta kompanija u državnom vlasništvu, kao i da ruskom partneru neće biti omogućene nove subvencije.

Sa EPCG se pregovara o novom reprogramu duga

Kako “Vijesti” saznaju, sa predstavnicima EPCG se, daleko od očiju javnosti, pregovara o novom reprogramu duga KAP-a za neplaćenu struju u iznosu od 30-tak miliona eura.

Izvor “Vijesti”, upućen u pregovore, tvrdi da će EPCG kao uslov za novi dogovor tražiti polaganje dodatnih-imovinskih garancija, koje bi mogle značiti upisivanje fiducionog prava ili hipoteka na pojedine nepokretnosti u vlasništvu KAP-a.

Podsjetimo, KAP u svom vlasništvu, na primjer, ima više poslovnih prostora u Podgorici.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *