Kako naplatiiti euro od pripejd korisnika?

Dodajte komentar

Od kada je ministar finansija Milorad Katnić najavio oporezovanje korisnika mobilnih telefona,  građani su u nedoumici kako će država uspjeti da u toku mjeseca sa njihovih računa  naplati euro. Iz  Ministarstva finansija kažu da će najvjerovatnije  mobilni operateri morati svakog 15 tog da plaćaju te fiskalitete no napominju da će to zavisiti i od regulatora. Iz Agencije za telekomunikacije saopšteno nam je da još nijesu dobili   dopis od  resornog ministarstva.

Ministarstvo finansija smislio je  kako da naplatom telefonskih računa država dobije dio novca da popuni budžet. Kad Zakon, koji je u pripremi, bude na snazi, svaki korisnik mobilnog telefona plaćaće po euro mjesečno. Pr resornog ministarstva  Marija Radenović:

Plan je da mobilni operateri obračunavaju i plaćaju te fiskalitete do 15 tog u mjesecu za prethodni mjesec i to će važiti za sve korisnike SIM kartica kako pripejd  tako i postepejd. Na koji način će mobilni operatori uračunati to u račune odnosno dopune zavisiće u krajnjem od stava regulatora.”

Regulator odnosno Agencija za telekomunikacije za sada nema zakonska ovlašćenja u tom dijelu. Najvjerovatnije  je da će   Prijedlogom zakona, dobiti neke nadležnosti ali direktor agencije Zoran Sekulić  kaže da od resornog ministarstva do danas  nijesu dobili nikakav dopis:

«Mislim da će u operacionalizaciji stvari veoma teško ići ali to treba raspraviti sa operatorima ali tek kada bude koncipirano zakonsko rješenje. Očekujem da će Ministarstvo finansija i stručne službe vlade tražiti određene konsultacije i sa mobilnim operatorima ali i sa nama kao regulatorom ako budu raspravljali o tome kako će da naplate taj porez.»

Ministarstvo finansija još nije poslalo  instrukcije ni jednom  od tri  telekomunikaciona operatora tako da smo od svih dobili isti odgovor. Pr M-tela Bojana Vukić:

«Još nijesmo dobili ništa zvanično od Ministarstva finansija ili od neke druge nadležne institucije  u vezi sa mobilnim oporezivanjem tako da zvanično ništa ne možemo da kažemo.»

Predloženim uvođenjem  poreza na SIM kartice u državnu kasu  trebalo bi da se  slije do  sedam do osam miliona eura.

izvor: Antena M

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *