JPMorgan ograničio studentske zajmove na svoje klijente

Dodajte komentar

JPMorgan Chase & Co., najveća američka banka, će od 1. jula prestati davati privatne studentske kredite ljudima koji nisu klijenti banke.

“Tržište privatnih studentskih zajmova je u sve lošijem stanju, a država je proširila svoje programe kako bi pomogla većem broju studenata i njihovim porodicama”, piše u saopštenju porparola banke Stevea O’Hallorana, prenosi Bloomberg.

Klijenti moraju imati depozit, kredit ili kreditnu karticu u toj banci da bi podnijeli zahtjev za kredit, rekao je. Kompanija će nastaviti pružati postojeće kredite za obrazovanje i raditi s uredima za finansijsku pomoć na fakultetima kako bi davala zajmove studentima, dodao je.

JPMorgan već neko vrijeme smanjuje broj odobrenih studentskih kredita, koji predstavljaju manji dio tržišta procijenjenog na 1 bilion dolara i bilanse kompanije od 2,27 biliona. Portfelj studentskih zajmova je smanjen za 15 posto od 2009., na 13,4 milijarde dolara do 31. decembra, jer se broj loših kredita gotovo udvostručio. Nenaplativi krediti porasli su 72 posto od 2009. na 434 miliona prošle godine, rekli su iz te banke.  JPMorgan je u ovoj godini odobrio 300 miliona dolara studentskih zajmova, u usporedbi s 1,9 milijardi u 2010. i 4,2 milijarde godinu dana ranije.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *