Najčešće greške na razgovoru za posao

Dodajte komentar

Napisali ste CV, propratno pismo i aplicirali za određenu poziciju, vaša biografija je izabrana i pozvani ste na intervju, ali niste dobili posao?

Ova situacija se ponovila više puta?

Budući da sam u prilici da svakodnevno intervjuišem više kandidata koji apliciraju za određene pozicije, primijetila sam da neki od njih, uprkos dobrim referencama, propuste priliku da se zaposle zbog neadekvatnog ponašanja na intervjuu.

Naš tim (ljudi koji su zaduženi za uslugu Regrutacije i selekcije u Careerteamu) je osmislio interaktivnu radionicu u kojoj radimo simulaciju intervjua i ukazujemo kandidatima na njihove greške.

Kašnjenje

Dođite nekoliko minuta ranije, kako bi zakazani intervju počeo na vrijeme. Na taj način pokazujete svoju tačnost i odgovornost, kao i zainteresovanost za dobijanje posla.

Odijevanje

Trudite se da ispoštujete kodeks oblačenja kompanije u kojoj ste aplicirali za posao. Ostavite utisak pristojno odjevene i uredne osobe. Dakle, izbjegavajte trenerke i patike, visoke potpetice, jaku šminku.

Nepripremljenost

Dođite pripremljeni na intervju, raspitajte se o poslodavcu i saznajte šta se očekuje od osobe koja radi na poziciji za koju konkurišete.

Prije samog intervjua proučite vaš CV – nemojte sebi dozvoliti da se na intervjuu ne možete sjetiti detalja iz istog.

Način komunikacije

Profesionalno se izražavajte – izbjegavajte žargonske izraze, pravilno koristite padeže, akcentujte riječi pravilno, uvijek persirajte intervjuera.

Slušajte i precizno odgovarajte na postavljena pitanja.

Morate voditi računa i o neverbalnoj komunikaciji. Gledajte sagovornika u oči, izbjegavajte nagle pokrete i držite se na određenoj distanci u odnosu na sagovornika.

Nezainteresovanost i ravnodušnost

Izjave tipa „došao sam da vidim kako je“, „prijavili me roditelji“, „znam da neću dobiti posao, bar sam pokušao“ izbjegavajte.

Ukoliko intervjuer primijeti da ne vjerujete u sebe , teško ćete ga ubijediti da povjeruje da ste vi prava osoba za taj posao.

Neistine

budite realni prilikom ocjenjivanja svojih sposobnosti. Pretjerano isticanje sopstvenih prednosti učiniće da intervjuer u njih i posumnja.

Predstavite stvari onakvima kakve jesu – nivo poznavanja jezika i računarske sposobnosti su podaci u kojima kandidati najčešće precijene svoje znanje.

Ukoliko govorite o nekoj kompetenciji, kroz primjer pružite dokaz da navedenu i posjedujete.

Negativni komentari o uslovima rada, potcjenjivački stav prema intervjuerima i procesu selekcije

Ukoliko vam se uslovi rada koje vam određena kompanija nudi ne dopadaju i nemate mogućnost da o njima pregovarate, slobodni ste da odbijete taj posao.

U skladu s tim, nema potrebe da dajete negativne komentare na račun nečijeg poslovanja, samih intervjuera (npr. “Ti mene da procjenjuješ”), procesa selekcije (“Ovo je sve namješteno”).

izvor: vijesti.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *