U martu u odnosu na april ostvaren veći promet na berzi

Dodajte komentar

Ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi u martu iznosio je oko 5,5 miliona eura, što predstavlja 1,046 odsto veći promet u odnosu na prethodni mjesec. U mjesečnom izvještaju Montenegroberze se navodi da je u poređenju sa martom prethodne godine, promet zabilježio rast vrijednosti od 42,07 odsto.


Prosječan dnevni promet u martu iznosio je oko 249 hiljada eura. Najveći dio prometa ili 78 odsto, ostvareno je na berzanskom tržištu.

Tokom 22 dana trgovanja u martu zaključeno je 799 poslova. Prosječan dnevni broj poslova iznosio je 36, a 60 odsto poslova zaključeno je na slobodnom tržištu.

Najveći rast cijene u martu, od 80,93 odsto, zabilježile su akcije Željezniče infrastrukture Crne Gore AD.

Akcije emitenta Atlas Hotels Group AD zabilježile su u martu pad cijene od 88 odsto, pa je prosječna cijena u martu iznosila 0,3000 eura.

U proteklom mjesecu najintenzivnija je bila trgovina akcijama Monete fonda i Atlasmont fonda . Trgovinom ovim akcijama sklopljeno je 59 odsto poslova i ostvareno 80 odsto ukupnog prometa akcijama fondova.
Najveću tržišnu kapitalizaciju na dan 31. marta ove godine, u iznosu od 12 miliona eura, dostigao je Atlasmont fond.

Akcije Atlasmont fonda, Eurofond i HLT fonda, su zabilježile rast vrijednosti. Akcije Mig fonda, Monete fonda i fonda Trend su, zabilježile pad vrijednosti.

Najveći rast cijene u proteklom mjesecu, od 22,50 odsto, ostvarile su akcije Eurofonda.

Najveći pad cijene u martu, od 27,08 odsto, ostvarile su akcije Mig fonda.

Tri najaktivnija člana berze u martu, Podgorički broker-diler AD (38,43 odsto), First Financial bank AD (36,36 odsto) i CG broker-diler AD (10,80 odsto) učestvovali su sa 85,59 odsto u ukupnom prometu Berze.

izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *