Mali akcionari “Trebjese” očekuju desetine miliona

Dodajte komentar

Manjinski akcionari Trebjese iz Crne Gore i nekoliko okolnih zamalja koji kontrolišu desetak odsto akcija nikšićke pivare puno očekuju od predstojećeg preuzimanja. Poučeni dosadašnjim iskustvom i prethodnim preuzimanjem te kompanije posredstvom firme Black See Montenegro, kada su pojedini domaći “savjetnici” pokušali da ih prevare, odlučili su da odmah zatraže pomoć Montenegroberze i angažuju stranog advokata tokom postupka preuzimanja.

Kanadska kompanija Molson Coors kupila je u paketu od devet pivara i Trebjesu od britanskog fonda CVC Kapital Partners, odnosno njegove firme u Crnoj Gori Black See Montenegro, koja posjeduje 75 odsto akcija. Novi vlasnik obavezan je da ponudi manjinskim akcionarima preuzimanje, odnosno kupovinu akcija, a oni očekuju da bi fer cijena bila oko 150 eura po akciji jer su izračunali da su toliko koštale akcije Trebjese u ovom paketu.

Tripko Krgović, manjinski akcionar Trebjese napominje da je cijelokpuni ambijent na crnogorskom tržištu kapitala znatno promijenjen u odnosu na vrijeme prethodnog preuzimanja Trebjese.

“Iako je tada Komisija za hartije uvažila naše zahtijeve i pokušala da zaštiti naše interese, tržište je nosilo etiketu ‘Crna Gora – tamo sve može’ i preuzimanje je na kraju, uprkos svemu, završeno u tom duhu. Sada su stvari znatno drugačije, a da li je tako i u očima stranih investitora, vidjet ćemo kada objave ponudu za preuzimanje. A ukoliko ona bude sprovedena na fer način, to bi značio priliv od skoro 30 miliona eura malim akcionarima, od kojih bi otprilike 10 miliona otišlo akcionarima u Opštinu Nikšić”, istakao je Krgović koji kooordinira aktivnosti u klubu akcionara.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *