FT: Facebook je izabrao Nasdaq

Dodajte komentar

Facebook će izlistati dionice na Nasdaqu pod simbolom „FB“ kada krene u inicijalnu javnu ponudu (IPO) za nekoliko mjeseci, javlja Financial Times, pozivajući se na „osobu upoznatu s odlukom“.

Takav izbor bit će razočaranje na Njujoršku berzu (NYSE), glavnog rivala Nasdaqa, na kojoj su izlistani drugi društveni mediji poput LinkedIna i Yelpa, ali neće imati većeg uticaja na trgovinu Facebookovim dionicama, kažu stručnjaci. 

Planirano Facebookovo izdanje vrijedno 5 milijardi dolara bio bi najveći IPO na Nasdaqu u istoriji. Ni Nasdaq, Njujorška berza ni Facebook nisu htjeli komentarisati ove inofrmacije.

Facebookov roadshow za investitore trebao bi krenuti u maju, što bi moglo značiti da će se na berzi naći već istoga mjeseca ili u junu. Nedavno je Facebook zbog toga zaustavio trgovinu dionicama na privatnim tržištima .

Nasdaq je kroz istoriju bio berza na kojoj se izlistavaju mlade tehnološke kompanije, no najveća berza na svijetu NYSE preuzela je dio kolača od otvaranja ureda u Silicijskoj dolini prije dvije godine.

Prošle godine dvije najveće svjetske berze po tržišnoj kapitalizaciji podijelile su tržište tehnoloških kompanija: muzički streaming servis Pandora, kineska mreža Renren te Fusion koji pruža cloud usluge za smještaj podataka Facebooku izlistani su na NYSE, dok je bolje prošao Nasdaq, dobivši javne ponude Groupona i Zynge.

Uprkos žestokoj borbi za dobijanje velikih izlistavanja, koji berzama osigurava stabilan godišnji prihod i tržišne poene, dionicama se u Americi može trgovati na bilo kojoj berzi i na zatvorenim tržištima, poznatima kao „dark pool“.

„Izbor berze ne utiče na to kakvu ćete cijenu postići ili kakve ćete ulagače privući“, kaže Tim Quast, direktor kompanije ModernIR.

Berze se takmiče prvenstveno kroz marketing i ulagačke usluge. NYSE može ponuditi svečanost zvonjave na početku trgovanja, koju svaki dan prenosi CNBC. Nasdaq pak posjeduje reklamni prostor na panoima na Times Squareu.

Bankari obično prepuštaju kompanijama da donesu tu odluku, a zadnju riječ imaju izvršni direktori.

„Danas ne vidim veliku razliku između Nasdaqa i NYSE“, kaže Bo Brukstern, direktor nezavisne kompanije za istraživanje Arcstone Partners. „To je imalo puno veći značaj kada su berze birali Apple i Microsoft“.

izvor: banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *