Bankari: Na kamate više utiče rizik nego naše plate

Dodajte komentar

Operativni troškovi banaka su visoki, ali se oni nikako ne mogu dovesti u vezu sa kretanjem kamatnih stopa, smatraju u NLB Montenegrobanci komentarišući nedavno upozorenje Centralne banke da se visoke plate i ostali troškovi u bankama ne smiju ugrađivati u kamate.

U Hipo Alpe Adria banci smatraju drugačije, a to je kako piše Pobjeda, da postoji veza između operativnih troškova i kamatnih stopa, ali da su za visinu kamata opredjeljujući rizik, kreditni rejting… 

Centralna banka je nedavno upozorila banke da imaju visoke operativne troškove – plata i doprinosa, reklamiranja, publikacija, materijala, te da neće dopustiti da se oni „prevaljuju” u kamate, odnosno na klijente preko kredita.

Odnos operativnih troškova i aktive kretao se od 2,7 odsto do 9,5 odsto ili 3,8 odsto u prosjeku.

U NLB Montenegrobanci, Pobjedi su saopštili da se kretanje operativnih troškova ne može posmatrati kao izolovana kategorija.

“Takvim posmatranjem rast troškova u sistemu za 4,7 odsto na godišnjem nivou ne bi se učinio alarmantnim. Međutim, ako znamo da bankarski sektor već treću godinu zaredom bilježi smanjenje prihoda po osnovu kamata i naknada, pomenuti rast se ne može smatrati opravdanim i ukazuje, prije svega, na neracionalnost banaka u poslovanju“, kaže direktor Sektora kontrolinga NLB Montenegrobanke Lana Đurasović.

Prema njenim riječima suština politike u ovoj godini bi bila da održe postojeći obim posla uz zadržavanje ukupnih troškova na istom nivou.

U Hipo Alpe Adria banci vide veću vezu između operativnih troškova i kamata nego u NLB Montenegrobanci.

“Naravno da postoji veza između operativnih troškova i kamatnih stopa, ali na visinu aktivnih kamatnih stopa još značajnije utiču i faktori kao što su rizik i kreditni rejting, cijena depozita i pozajmica međunarodnih finansijskih institucija, te makroekonomska kretanja na međunarodnom i domaćem tržištu“, saopšteno je Pobjedi iz HAAB.

Ako se posmatraju bilansi banaka, može se uočiti, kažu u HAAB, izuzetno visok utkaj troškova rezervacija, a značajno mjesto zauzimaju i troškovi pasivnih kamata.

“Нуро Alpe Adria banka sprovodi programe racionalizacije i sniženja troškova i sa tim ćemo, naravno, nastaviti gdje god je to moguće“, obećavaju iz ove banke.

CDM.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *