Šehović: Loše je što se zadužujemo za potrošnju, a ne za razvojne projekte

Dodajte komentar

-Novo zaduživanje će imati za posledicu porast javnog duga na nivo od 48 odsto BDP-a, što u poređenju sa skoro duplo većim prosječnim iznosom u Evropskoj uniji i nije tako loše, ali jeste loše u svijetlu činjenice da se nalazimo na niskom nivou privrednog razvoja a da se već primičemo granici definisanoj po Mastrihtu, objasnio je Šehović.

Poslanik SDP-a Damir Šehović ocijenio je da povećanjem javnog duga koje nije u funkciji privrednog rasta odnosno finansiranja kapitalnih projekata- znatno ograničavamo razvojni potencijal.

– Problem postaje još i veći u svijetlu činjenice da ćemo u godini kada ćemo zabilježiti najvisočiji iznos javnog duga u odnosu na BDP, imati najniži kapitalni budžet u prethodnih nekoliko godina, što sve skupa može uticati na dodatno usporavanje agregatne tražnje, što je posebno problematično u uslovima krize kada je svakoj državi, pa i našoj, potrebna ekonomska stimulacija, rekao jeŠehović za Portal Analitika. On smatra da će se Crna Gora naći u još većem problemu, ukoliko ne privuče doboljno stranih direktnih investicija.

– U slučaju nemogućnosti privlačenja dovoljnog nivoa investicija u narednom periodu kojima bi se povećala agregatna tražnja, a uz pretpostavku da će i preostali iznos državnih garancija biti aktiviran, problem će postati još i veći, zbog čega bi Ministarstvo finansija o tome moralo voditi računa prilikom definisanja buduće politike upravljanja javnim dugom, objasnio je Šehović, dodajući da nastavak tendencije povećanja javnog duga, čiji će iznos u 2012. godini biti najveći u poslednje vrijeme, nema pozitivan efekat na ekonomiju Crne Gore.

– Ali sa druge je još gore zatvarati oči pred problemom sa kojim se suočavamo usled činjenice da moramo pozajmljivati sredstva da bismo uredno servisirali sve svoje obaveze, počev od redovne isplate plata i penzija, pa sve do državnih garancija koje su aktivirane zbog pogrešnih poteza koji su povlačeni u vezi sa Kombinatom aluminijuma, o čemu je stav SDP-a javnosti svakako poznat, istakao je Šehović.

On smatra da je Vlada zaduživanje sprovela po zakonu.

-Nema potreba za nikakvim senzacionalizmom, budući da je Zakonom o budžetu za 2012. godinu planirano zaduživanje u iznosu od 230 miliona eura, tako da je Vlada usvajanjem Odluke o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2012. godinu samo postupila u skladu sa zakonom. Odlukom se samo utvrđuje koliko će se sredstava u granicama predviđenim budžetom i od strane kojih kreditora obezbijediti. U skladu sa tim, hoću da vjerujem da je zaduživanje od 150 miliona eura od strane švajcarske Kredit svis banke (Credit Suisse) banke trenutno najpovoljniji aranžman koji Crna Gora trenutno može dobiti, pojasnio je Šehović, istakavši da će SDP konaču ocjenu dati nakon što budu zvanično poznati svi detalji novog zaduživanja.

– Konačnu ocjenu možemo dati jedino onda budu do kraja poznati uslovi zaduživanja sa pomenutom švajcarskom bankom, a koji do sada svakako nijesu zvanično saopšteni od strane Vlade. Tek tada ćemo ovaj aranžman moći da poredimo sa drugim alternativama koje nam stoje na raspolaganju, poput emisije euroobveznica na finansijskom tržištu ili pak pozajmice od strane medjunarodnih finansijskih institucija, i da izvlačimo konkretne zaključke, zaključio je Šehović.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *