Velike banke se spremaju za otplatu kredita ECB-a

Dodajte komentar

Neke od najvećih evropskih banaka spremaju se već ove godine vratiti dio jeftinih trogodišnjih kredita koje su uzele od Evropske centralne banke (ECB).

Prema riječima bankara italijanski UniCredit, francuski BNP Paribas i Société Générale, te španska La Caixa se spremaju vratiti do trećine zajmova koje su uzele – procjenjuje se između 80 i 100 milijardi eura – u idućih 12 mjeseci, piše The Financial Times.

U dva su vala zajmova, u decembru i februaru, banke posudile više od bilion eura od centralne banke po kamati od samo 1 posto. Novac se mora vratiti do decembra 2014., odnosno februara 2015., ali ih banke prema ugovoru mogu početi otplaćivati već nakon 12 mjeseci, točnije u decembru ove godine.

Slično su postupile i neke američke banke koju su 2009. počele otplaćivati novac koji su dobile od države.

Smatra se da su zajmovi ECB-a oslabili pritisak na banke eurozone u trenutku kada je likvidnost bila jako slaba. Takođe su pomogli ponovo pokrenuti tržišta komercijalnog zaduživanja. Nakon što u drugoj polovini prošle godine gotovo uopšte nisu prodavale obveznice, najveće evropske banke su u prvom tromjesečju ove godine na tržištu ponudile vrijednosne papire, iako u manjem obimu od normalnog.

Uprkos pohvalama za program zajmova, neki skeptici su zabrinuti da će taj mehanizam kratkoročno smanjiti ponudu novih izdanja komercijalnih vrijednosnica, te izazvati krizu u evropskom bankarskom sistemu kada će za tri godine trebati vratiti te kredite.

Čelnik jedne evropske banke je rekao: “Postoje dva razloga za ranu otplatu. Kao prvo, mislim da nije pametno da svi sve vraćamo za tri godine. Drugo, trebaju nam vrijednosnice s dužim rokom otplate od tri godine. Proteklih nekoliko mjeseci ga povećavamo iako to skuplje plaćamo.”

Neke banke već traže dugotrajnije komercijalne oblike finansiranja. BNP je, na primjer, već iskoristila 60 posto svog godišnjeg plana vrijednog 20 milijardi eura, uglavnom putem privatnih sredstva i s prosječnim rokom otplate od šest godina.

Ne planiraju sve banke što prije vratiti kredite. Predstavnici Deutsche Bank i Lloydsa, među ostalima, su rekli da planiraju pune tri godine zadržati jeitini novac ECB-a.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *